Nielsen, Ludvig

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ludvig Nielsen

Ludvig Nielsen (03.02.1906) ble født og vokste opp i Østfold som den yngste av en søskenflokk på 8. Utdannet som kirkemusiker ved Musikk-konservatoriene i Oslo og Leipzig. Han var organist i Høvik kirke i perioden 1924-32, og i Ris kirke 1932-35. I årene 1935-76 var han organist og kantor i Nidarosdomen, hvor han også dirigerte Nidaros Domkor, som han dannet 1946, Nidarosdomens Guttekor som han ledet i 25 år, samt det frittstående Olavskoret.

Siden 1950 hadde han årlige fremførelser av Bachs juleoratorium og en av pasjonene (Johs. og Matteus) i samarbeid med Trondheim Kammerorkester. En rekke andre større korverker (bl.a. sine egne) har han likeledes fremført. I sin funksjonstid holdt han ca. 500 musikkandakter med fremførelse av orgellitteraturens viktigste verker.

Han konserterte som organist eller dirigent i de fleste norske byer og ellers i de skandinaviske land, samt England, Tyskland og Østerrike; Stefan-domen i Wien. Han ga også ut to LP-plater med egne verker.

I en årrekke underviste han i kirkemusikk ved Trondhjems Musikkskole, i noen år også ved musikklinjen på Norges Lærerhøgskole.

Som komponist hadde han en omfattende produksjon på det kirkemusikalske område: 5 helaftens verker(kor, soli og orkester), tallrike orgelverker, kantater, motetter m.v. Han mottok atskillige bestillinger bl.a. på Konsert for orgel og orkester i anledning 100-årsjubileet for Oslo Musikkonservatorium/Norges Musikkhøgskole i 1983.

Ludvig Nielsen var formann i Trøndelag Organistforening i 12 år f.o.m. stiftelsen i 1947. Han var styremedlem og delvis nestformann i Norges Organistforbund i 25 år. Han var æresmedlem av begge foreningene.

For sin omfattende kirkemusikalske virksomhet gjennom mange år, mottok Nielsen en rekke utmerkelser og priser, bl.a. Ridder av St.Olav 1.klasse, Danebrog, Norsk Kulturråds musikkpris (1976), Lindemansprisen (1979) og Trondheim kommunes kulturpris (1983).

Ludvig Nielsen døde i Trondheim 22. april 2001.

2001
-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten