Sommerfeldt, Øistein

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Øistein Sommerfeldt

Øistein Sommerfeldt (1919 - 1994) ble født i Oslo. Han studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo, og tok eksamen som kordirigent i 1947. Han studerte komposisjon med Fartein Valen i en kort tid, men det var først og fremst hans to studieopphold hos Nadia Boulanger i Paris som fikk betydning for hans utvikling som komponist. Ikke desto mindre hadde han sterkt fotfeste i norsk tradisjon; norsk folkemusikk betydde mye for ham, spesielt de religiøse folketonene. Sommerfeldts store produksjon domineres av sanger og klaververker, og en rekke av disse er blitt standardrepertoire for norske utøvere opp gjennom årene. Eksempler er "To Hamsun-sanger", "Tre lyriske stemningsbilder" og de fem sonatinene og tre Fabel-suitene for klaver. Dette gjelder også for mange av hans verk for ulike soloinstrumenter, som "Vårlåter" for solo fløyte. Hans kjærlighet til den menneskelige stemme kommer klart frem i kammermusikalske verk som "Om kjærlighet" og "From William Blake's Poetry". To av hans mest fremragende verk er "Sinfonia la Betulla" og klaverkonserten med den vakre tittelen "Mot en lengsel".

I likhet med en rekke andre komponister var Øistein Sommerfeldt aktiv på flere fronter i norsk musikkliv. Han satt i styret for Norsk Komponistforening og Rikskonsertene. Som musikkviter og kritiker bidro han med materiale til radio og presse i en årrekke. Og sist, men ikke minst, det er umulig å omtale ham uten å nevne hans varme, vinnende vesen og humoristiske sans, som skaffet ham venner og beundrere i nær sagt alle "leire" og institusjoner i norsk musikkliv.

Øistein Sommerfeldt mottok Lindeman-prisen i 1991.

1997
-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
SOMMERFELDT
Skrevet 29.12.2008 13:51 av Meyrick Alexander

I can recommend his Divertimento for solo bassoon in three movements

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten