Sønstevold, Gunnar

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Gunnar Sønstevold

Gunnar Sønstevold ble født 26. november 1912. Studerte klaver med Nils Larsen og Erling Westher, teori med Karl Andersen og harmonilære med Johannes Hanssen. Under krigen oppholdt han seg som flyktning i Sverige, hvor han kom i kontakt med det som skulle bli den berømte "Måndagsgruppen". Gruppens sentrale skikkelse var komponisten Hilding Rosenberg, som også ble Sønstvolds lærer. Fra 1960 - 1967 studerte han komposisjon ved Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Wien.

Gunnar Sønstevold er kjent som en mangfoldig musikkpersonlighet. I 1930-årene gjorde han seg bemerket som en fremragende jazzpianist i bl.a. gruppen "Funny Boys". Befatningen med jazz har hatt mye å si for hans senere kompositoriske virksomhet.

Etter den andre verdenskrig gjorde han seg sterkt gjeldende som film- og teaterkomponist til bl.a. filmene: "Kampen om tungtvannet", "Englandsfarere", "Nødlanding", "De dødes tjern", "Gategutter", "Det brenner i natt" og "Ni liv". Fra 1946 og fram til 1969 komponerte Sønstevold musikk til innpå 40 spillefilmer, 3 helaftens dokumentarfilmer og over 100 kortfilmer. Som teaterkomponist har han bl.a. laget musikk til Bjørneboes "Semmelweiss", Ibsens "Catalina", Vesaas "Bleikeplassen" (Fjernsynsteatret) og Büchners "Woyzek" (Fjernsynsteatret). Da Sønstevold skrev musikken til Shakespeares "Stormen" på Det Norske Teatret i 1957, eksperimenterte han som den første norske komponist med elektroniske virkemidler.

Etter oppholdet i Wien ble hans musikk for en stor del preget av streng tolvtoneteknikk, men hans fargerike instrumentasjonskunst bidrar til at musikken aldri virker akademisk eller blodfattig.

I årene 1967 - 74 var Sønstevold ansatt som leder av musikkavdelingen i NRK-fjernsynet, senere har han virket som inspirerende musikkpedagog og komponist bl.a. ved ekteparet Gunnar og Maj Sønstevolds interkommunale musikkskole i Rakkestad, Østfold. Han har også undervist ved Institutt for Musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Gunnar Sønstevolds store interesse for samspill mellom amatører, barn og voksne og profesjonelle har i de senere år resultert i to betydningsfulle verker, "Litani i Atlanta" for jazzband, symfoni- orkester, resitatør og barnekor, uroppført under Festspillene i Harstad i 1973, og "På leting", skrevet for en hel bygd, alle aldersgrupper og amatører av alle slag. Hans produksjon omfatter foruten film- og teatermusikk, også kammermusikk og verker for orkester.

Gunnar Sønstevold døde i 1991.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten