Albrigtsen, Steinar

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Steinar Albrigtsen er kjent for å fikse de fleste stilarter, og i 2001 kom hans bluesplate ''Stripped''

Albrigtsen og Tom Pacheco har jobbet sammen siden starten på 90-tallet, og på platen ''Nobodies'' i 2000 fikk de med seg en rekke av de beste rock/roots-musikerne fra USA

I 1992 kom Steinar Alberigtsens andreplate'' Bound To Wander'', der Tom Pacheco og Erik Moll hadde skrevet mange av sangene

Sanger, gitarist og komponist, f. 04.01.1957 i Hammerfest, oppvokst i Tromsdalen. En artist som kan påberope seg mye av æren for å ha gjort countrymusikken akseptert i Norge på 90-tallet. Brakdebuterte på plate i 1990 med albumet Alone Too Long, som solgte 180 000 eksemplarer. Albrigtsen var imidlertid ingen nykommer – han hadde holdt på siden tidlig på 70-tallet med blues, country og amerikanske folkemelodier, og midt på 80-tallet var han i en treårsperiode medlem av rockabillybandet Bad Boys. Albrigtsen jobbet mye på klubber både alene og sammen med sin barndomskamerat Jørn Hoel. Ironisk nok ble det ikke noe samarbeid på plate med de to parhestene før i 1997 – lenge etter at de begge hadde oppnådd stor suksess som soloartister.

Selv om han i klubbmiljøet var mest kjent for sine tolkninger av gamle blueslåter, valgte Steinar Albrigtsen å platedebutere med ren country da han fikk kontrakt med Norsk Plateproduksjon i 1990. Mye av låtmaterialet fikk han fra norskamerikaneren Erik Moll, og platen inneholdt også radiofavoritten «In Rosa’s Heart». Moll deltok også på Albrigtsens landsomfattende turné i kjølvannet av plateutgivelsen. Blant andre låtskrivere var Jonas Fjeld, som bidro med «Till The Morning Comes».

På sitt andre album, Bound To Wander (1992), innledet Albrigtsen et langt og fruktbart samarbeid med den Dublin-baserte amerikaneren Tom Pacheco. Platen fikk en drømmestart da et av kuttene, «The Beginning Of The End», ble presentert i åpningssendingen til TV2. Pacheco og Albrigtsen laget albumet Big Storm Coming sammen i 1993, hvor den store slageren var «Beaches Of Rio». Deretter spilte Albrigtsen inn The Troubadour hvor han til fulle fikk vist sine ferdigheter som gitarist. Med albumet Life Is Good i 1996 entret Albrigtsen en ny fase i sitt musikalske liv: Nå skrev han melodier selv og fremsto som en tolker av jazzinspirert «americana». Det skulle ikke bli siste gang at artisten overrasket sitt publikum.

Det som mange hadde ventet lenge på, ble en realitet i 1997, da Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel ga ut platen Get Together. Repertoaret var like deler nykomponert materiale og gamle favoritter tolket på spennende vis. Året etter laget duoen den offisielle VM-sangen «Let’s Do It» sammen med Øyvind «Elg» Elgenes fra Dance With A Stranger. Albrigtsen ble deretter invitert til å delta på en plate med sanger av Kris Kristofferson oversatt til norsk av Sigbjørn Nedland. På dette albumet, Falne engler, deltok også Lynni Treekrem og Henning Kvitnes.

Albrigtsen entret det nye årtusen med en ny plate laget i samarbeid med Tom Pacheco, Nobodies, hvor bl.a. to medlemmer fra The Band (Levon Helm og Rick Danko) deltok. Kuttet «They Can’t Touch You Now» ble ved skjebnens ironi en hyllest til Rick Danko – han døde bare noen uker før platen ble gitt ut. På albumet Stripped (2001) gikk Albrigtsen helt tilbake til sine dypeste røtter. Platen viste en gjennomført bluesartist – ikke med elektriske gitarer og tordnende trommer, men lavmælt og ekte med et akustisk lydbilde. Med unntak av «Childraisin’ Blues» var alt materialet hentet fra de gamle, amerikanske bluesmestere.

I tillegg til sine egne produksjoner, har Steinar Albrigtsen bidratt på en rekke samleplater med diverse artister. Han har i en årrekke gjort en stor innsats for Frelsesarmeen gjennom prosjektet «Julemusikantene».

Alone Too Long (Norsk Plateproduksjon, 1990)
Bound To Wander (Norsk Plateproduksjon, 1992)
Big Storm Comin’ (Norsk Plateproduksjon, 1993) m/ Tom Pacheco
The Troubadour (Norsk Plateproduksjon, 1994)
Life Is Good (Norsk Plateproduksjon, 1996)
Get Together (Warner, 1997) m/ Jørn Hoel
Now & Then (Norsk Plateproduksjon, 1998) samleplate
Falne engler (Kirkelig Kulturverksted, 1999) m/ Lynni Treekrem og Henning Kvitnes
Nobodies (Norske Gram, 2000) m/ Tom Pacheco
Stripped (Norske Gram, 2001)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten