Alhaug, Peder

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Peder Alhaug var gjenganger i radioen på 60-tallet med sine innspillinger av hovedsakelig kristen sang og musikk

Sanger (baryton) med klassisk utdannelse, 19.12.1921–12.12.2003, født på Ringsaker. Han var aktiv i radioen med viser, folkemelodier og et lett klassisk repertoar i programserier med Johan Øian fra slutten av 40-tallet, og ble lansert som grammofonsjarmør på Musica i 1952 med «Mari»/ «Kjærlighetens ekko». «Dæins på lokalet» (1957) var et ganske populært svar på den norske verdenshiten «Tango for to». Peder Alhaug livnærte seg i hele sitt voksne liv i stålbransjen, med eget firma fra 1963, og sang alltid på oppdrag. Til tross for at han beskrev seg selv som «veldig religiøs, men slett ingen kirkegjenger», ble han mest kjent gjennom Ønskekonserten og innspillinger av «Leid milde ljos», «Den store hvite flokk», «I den stille klare morgen», «Jeg har hørt om perleporten» og «Den hellige stad» med organisten Rolf Holger. På 50- og 60-tallet spilte han inn ca. 25 EP-plater på Polydor, Nor-Disc og Eton. Her sang han også folkeviser, julesanger, nasjonale sanger som «Fagert er landet», «No livnar det i lundar», «Jeg tok min nystemte cithar i hende» og enkelte mer klassiske stykker. Han opptrådte i Belgia, Frankrike, Tyskland og Østerrike og var på USA-turné i 1973. I senere år opptrådte han ofte på eldresentre, og han var med i DaCapo 1995.

Jeg har hørt om perleporten (Nor-Disc, 1970) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten