Asplin, Per

Del artikkelen på:
                    |     Mer

En av de største suksessene på plate for barn i Norge på 60-tallet var Asplins'' Hei-alle barn! ''(1963)

Per Asplin var en internasjonal artist, med opptredener over hele verden. ''Reisen til Amerika'' fra 1984 handler om utvandrerbarna

For mange hører Per Asplins ''Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg'' (1969) med til julen

Per Wilhelm Asplin, sanger, skuespiller, pianist, komponist og dramatiker, 10.08.1928–09.10.1996, født i Tønsberg. Han debuterte i 1942 som sanger i Tromsø Domkirke, og i 1948 som jazzmusiker i Oslo med eget orkester, med bl.a. Sølvi Wang og Mikkel Flagstad. Hans første soloplate var «Min gutt»/«Lathans» (1952). Samme år spilte han inn sine egne «Abu-cabu-co»/«Swing It, Metronom» og «Holme-Holmestrand»/«Ditt og datt og dott» . 1956 utga han «Ain't Misbehavin»/«School Days» (RCA), som han også sang i filmen Gylne Ungdom. Andre populære innspillinger er «Luta lat» (1953), «Hei hå, nå er det jul igjen» (1954), og den største slageren, Alf Prøysens tekst til Olle Adolphsons «En glad calypso om våren» (1959). Han spilte også inn duetter med ►Nora Brockstedt og Sølvi Wang.

Den første delen av karrieren var han likevel først og fremst medlem i The Monn Keys (1951–64). Med dem var han med i militærfarsene Operasjon Løvsprett (1962) og Operasjon Sjøsprøyt (1964), der han var kjæresten til Wenche Myhre, som han også var det i Hjelp – vi får leilighet (1965). Han var også aktiv som revyskuespiller fra 1954 (Kjør Storgata på Chat Noir), både i Norge og i Danmark. Han medvirket i den norske (1963) og i den danske (1970) oppsetningen av musikalen The Fantasticks, og var den første norske Tony, mot Anne Nyborg, i West Side Story (Det Norske Teatret, 1965). 1971 spilte han mot Kirsti Sparboe i hippie-musikalen etter Shakespeares To muntre herrer fra Verona på Oslo Nye Teater.

Som solo-entertainer til eget pianoakkompagnement opptrådte han over hele Skandinavia, i England og i USA. Han turnerte med Alice Babs og Svend Asmussen, og hadde hovedroller i de dans­ke musikalfilmene Et døgn uden løgn (1963) og Blåjackor (co-prod. med Sverige). Han spilte inn to riktig sofistikerte LP-plater med storband, Go-Go Around The World og Sommer i Tønsberg , som inneholder sommerklassikeren «En sommervind». Både som musiker og sanger var han sterkt jazzpåvirket, og en av svært få norske mannlige sangerne som har våget seg på improvisert scat-sang. Både på scene og på plate var han preget av gjennomført musikalitet, i tillegg til en utrolig, til tider nesten litt voldsom energi, som ga ham betegnelsen Nordens Danny Kaye.

Per Asplin tok eksamen som musikklærer ved Musikkkonservatoriet i Oslo i 1952, og arbeidet alltid med musikk og teater for barn. Han var med på mange av de tidlige innspillingene av Thorbjørn Egners sanger, og på urfremføringen av Folk og røvere i Kardemomme by (Nationaltheatret, 1956). Han er både Trikkeføreren og Barbereren på den Spellmannprisbelønte plateversjonen fra 1977.

1958–1963 spilte han inn barneplatene Julekos, Gøy med Per Asplin og Hei – alle barn!, som alle har fått klassikerstatus, og har vært nesten uavbrutt i handelen siden. Barnemusikalen Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg ble urfremført i TV 1969, og sendt i reprise utallige ganger. Fra 1987 hadde han årlig regien og hovedrollen som Onkel Per i Konserthuset i Oslo og på turné i flere større byer. Etter hans død har familien fortsatt den årlige juleturneen, etter hvert en fast juletradisjon rundt om i landet. I ettertid står nok denne som hans viktigste musikalske bidrag. Fra 1975 arbeidet han også med eventyrkonseptet Jeg fant, jeg fant, basert på Asbjørnsen og Moe, mens LP-platen Reisen til Amerika er en musikalsk fremstilling for barn av den norske utvandringen.

Med datteren Caroline var han med på Den Norske OL-komiteens presentasjonspakke i Lausanne (1985), og de representerte også Norge ved Frihetsstatuens 100-årsjubileum i New York (1986). Caroline har alltid vært aktiv som sanger og musiker, og ga ut de egenkomponerte CD-ene Compassion (1992) og Talk With Eve (1996) før hun valgte å søke lykken i USA. Som artist debuterte hun som Caroline Asplin, men bruker etter inngått partnerskap sin kones etternavn, Waters.

Julekos (Triola, 1960)
Gøy med Per Asplin (Triola, 1961) fra EP-plater 1958–60
Hei – alle barn! (Triola, 1963)
En gla' gutt med en gla' calypso (Triola, 1963) samleplate
Go-go Around The World (Polydor, 1966)
Alle tiders barneplate (Triola, 1967) samleplate m/Arne Bendiksen
Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg (Nor-Disc, 1969)
Sommer i Tønsberg (Polydor, 1972)
Jeg fant, jeg fant (Polydor, 1975)
Folk og røvere i Kardemomme by (Musica, 1977) studiocast
Reisen til Amerika (Polydor, 1984) studiocast
Hei – alle barn. Gøy med Per Asplin (Triola, 1994) samleplate 1958–63
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten