Bernau, Victor

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Victor Bernau var visesanger, teatersjef, skuespiller og instruktør, og var kjent for sanger som «Skal vi ikke være dus» og «Serru, serru»

Revyartist, visesanger og teatersjef, 14.01.1890–13.05.1939, født i Kristiania. En av Norges mest markante skikkelser innen revyfaget, og skaperen av en revyform som holdt seg relativt uendret helt opp mot våre dager. Bernau debuterte på Fahlstrøms Theater i 1911, og var innom både Tivoliteatret og Centralteatret før han kom til Chat Noir. Her overtok han som leder etter Bokken Lasson i 1917, og endret Chat Noir fra en intimkabaret til et revyteater. Etter en rekke revysuksesser på 1920-tallet ble han regnet som en av våre fremste innen sin genre. I 1928 gikk han over til Det Nye Teater, men huskes i ettertid mest fra sine suksesser på Chat Noirs revyscene. I 1934 åpnet Scala som revyteater, med Rose og Bernau i direksjonen. Bernau hadde en helt spesiell evne til å få kontakt med publikum, og replikken satt ofte spontant og underfundig. Som f.eks. da han forteller pressen at neste revy (1924) kommer til å hete «Uten en tråd». «Ser man det!,» lyder det fra en pressemann. «Nei, det gjør man ikke,» kommer det spontant fra Bernau.

Bernau filmdebuterte i 1926 i Baldevins bryllup, og i den første norske lydfilmen innspilt i København 1929 udødeliggjorde han Sigurd Westbye og Arne Svendsens vise «Klonken» – som kutørjgutten fra Vaterland. Han har gjort mange plateinnspillinger både i den akustiske og den elektriske perioden, og platedebuterte for The Gramophone Company i 1914. I årene omkring 1930 ble det mange innspillinger av revyviser. Blant de mest kjente er «Skal vi ikke være dus», «Bare rundt omkring», «Nå går'n på gummisåler», «Det klarer jeg serru serru», alle klassikere i revyvisesammenheng. Innspillingene var for Brunswick og Polydor. I 1973 ble tolv av hans beste revyviser gjenutgitt på LP. I 1937 kom biografien Med vennlig hilsen Victor.

Victor Bernau (Polydor, 1973) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten