Cardenal, Katia

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Katia Cardenal synger Alf Prøysen

Sangerinne fra Nicaragua, f. 19.06.1963, bosatt i Norge. Under revolusjonen i hjemlandet var hun og broren aktive kulturarbeidere. Etter revolusjonen ble de offisielle representanter for det frie landet. Som gruppen Guardabarranco, som er navnet på Nicaraguas nasjonalfugl, turnerte de verden over. De debuterte i 1982 med platen Un Trago De Horizonte og i 1984 kom Si Buscabas. Etter hvert kom de til å nyte stor popularitet også blant den spansktalende befolkningen i USA. Gruppen fikk et enda større publikum etter 2. plass i den latinske verdens Melodi Grand Prix. På denne tiden kom Cardenal i konflikt med styresmaktene i Nicaragua, en konflikt som ble så dyp at hun og broren valgte å forlate sitt hjemland. I Los Angeles spilte gruppen inn Dias De Amar (1991) og samarbeidet med Jackson Browne på Looking East i 1996. De jobbet også med Nancy Griffith, Melissa Etheridge, Miriam Makeba, Pete Seeger, Åge Aleksandersen og Bjørn Afzelius, som begge to var engasjert i solidaritetsarbeid i Nicaragua. Andre utgivelser med gruppen er Casa Abierta (1994), Antologia (1995), Una Noche Con Guardabarranco (2001) og Verdadero Pan (2003). I 1996 flyttet hun til Oslo og bodde der til 2000, og i juli 2004 kom hun tilbake for å bosette seg.

Ambisjonen hennes om å holde en lavere profil på sitt kunstneriske virke holdt inntil Åge Aleksandersen åpnet Alf Prøysens verden for henne, og fikk henne til å oversette hans sanger til spansk. CD-en fra prosjektet solgte meget godt, og piratkopier på kassett er å finne på markeder i Nicaragua. Hun har også gjort Evert Taubes viser tilgjengelig på spansk. Hun deltar på CD-en Lullabies From The Axis Of Evil (2004). På CD-en Hojarasca (2004) henter hun musikk fra Latin-Amerika, de fleste musikerne er også herfra, med gitaristen Eduardo Araica i spissen og Atle Halstensen på piano.

Navegas Por Las Costas (Kirkelig Kulturverksted, 1999)
En Reveslandia = I bakvendtland (Kirkelig Kulturverksted, 1999)
Ven A Mi Casa Esta Navidad (Kirkelig Kulturverksted, 2000)
Sueño De Una Noche De Verano (Kirkelig Kulturverksted, 2001)
Fragancia: Taube på spansk (Kirkelig Kulturverksted, 2001)
Hojarasca (Mojo Records, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten