Dizzie Tunes

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Manageren og platedirektøren, Jørg-Fr. Ellertsen jobbet med Dizzie Tunes i nærmere 40 år og ga ut deres første LP ''Dizzie Tunes'' i 1967

Dizzie Tunes har underholdt det norske folk i over 40 år (Foto: Popnytt 1966)

Dizzie Tunes største singlesuksess var «Et bitte lite miniskjørt» (1968), skrevet av Vidar Sandbeck

Den populære TV-serien ''Ra-ta-ta-ta-ta'' resulterte i tre bestselgende plater, her ''Den aller siste ra-ta-ta-ta ... ''(1973)

Showgruppe 1959–2001, dannet i Skien som ordinært danseorkester, Rex Band. Gruppen besto gjennom hele perioden av tekstforfatter og instruktør Yngvar Numme, arrangør og kapellmester Øyvind Klingberg, Tor Erik Gunstrøm, Einar Idland og Svein Helge Høgberg. De platedebuterte i 1963 med singlen «Mette, Mette, Mette», tett fulgt av «Nå går det bra»/«Vi drar til syden», produsert av Jørg-Fr. Ellertsen hos Egil Monn-Iversen. 1964 fulgte de med Ellertsen, som nå var deres manager, til hans eget produksjonsselskap og etiketten Troll, der de gjorde alle senere utgivelser.

Gjennombruddet på plate kom med singlen «Store Føtter» (1964) og på scenen med Chat Noir-revyen Å, så heldig vi er (1966) med Wenche Myhre og Ivar Medaas, fulgt et par år etter av den mindre vellykkede Syv glade lerker på en blå gren (1969) med samme ensemble. Wenche Myhre var også med i Show før jo heller (1971). Fra starten av var Alfred Næss deres viktigste forfatter, fra 1972 i samarbeid med Yngvar Numme, som på denne tiden også begynte å ta over regiansvaret. Kirsti Sparboe deltok i Einar Schankes revy Kjære lille Norge (1972, filmatisert 1973). Fra og med sommerevyen På scenekanten i Tønsberg 1972 var Grethe Kausland fast kvinnelig midtpunkt.

Som plateartister var Dizzie Tunes mest aktive frem til 1973. Den største singlesuksessen var Vidar Sandbecks «I et bitte lite miniskjørt» (1968). LP-debuten var Dizzie Tunes (1967). 1969 kom den kontroversielle jazz/pop-innspillingen av Griegs melodier og norske folketoner, The New Sound Of Edvard Grieg/Folk Music. Den ble møtt med ramaskrik og krav om forbud ved lov fra tradisjonalisthold i det klassiske miljøet, noe som medførte uvanlig godt salg for en så smal utgivelse. Musikalsk fjernet de seg allerede på denne tiden fra samtidig pop/rock og nærmet seg et sofistikert jazz­inspirert sound, men tidlig på 70-tallet gjorde de med et visst hell flere forsøk på coverversjoner av samtidige, ofte svenske hits. Størst suksess hadde de med plater for barn. Juleplatene God Jul (1967) og Glade jul (1978) er klassikere, og TV-serien Ra-ta-ta-ta-ta resulterte i tre bestselgende plater 1971–73. Fra midten av 70-tallet begrenset de seg til tidvise plateutgivelser fra revyene.

På 60-tallet turnerte de med Wenche Myhre både i Norge og Sverige. De gjestet første gang Sverige som revyartister med Ulla Sallert på Hamburger Börs i 1970 og hadde suksess på Svensktoppen med singlene «I Napoli» og «Långe Jan». Fra 1973 ble de fleste revyene deres spilt med like stor suksess både i Gøteborg, Stockholm og Oslo, ofte bortimot et år på hvert sted! De hadde uavbrutt suksess fra og med Kjære lille Norge med revyer som På go'fot (1973), Showkolade med og uten fyll (1974), der Benny Borg deltok for første gang, Vi spillopper (1976, filmatisert 1979), Memories Of Music (1979 i Tønsberg, på Chat Noir fra 1980, utgitt på video), The Show Must Go home (1984, også på video) og Festsprell i Dizzie Tider (1988, med Hege Schøyen og Jon Skolmen). Kavalkadeplaten Go'biter med Dizzie Tunes (1992) var et resultat av at de året før hadde presentert sitt første show i Ellertsens nye lokaler fra 1990, Dizzie Teater i det tidligere Humla. I dette showet deltok Benny Borg for siste gang. 1993 var Chateau Neuf åsted for Dizzie og Damene, utvidet med ►Elisabeth Andreassen (Bettan), Britt Elisabeth Haagensli og Ellen Nikolaysen. Flere av revyene var store suksesser også i TV-versjoner som ble vist etter at de har vært utspilt på scenen. Like populære var deres mange rene TV-produksjoner fra midten av 60-tallet. Mest minneverdig er vel Sing Sala Bim (1973), som innbrakte bronserosen i Montreux. Spillefilmen Tut og Kjør (1975) var mer populær hos publikum enn hos kritikerene. Etter utallige jubileums- og farvelrunder ble gruppen oppløst i 2001.

Dizzie Tunes eksemplifiserer kanskje klarere enn noe annet ensemble den musikalske showgruppens betydning i norsk underholdning og revy, i tradisjon fra The Monn Keys via Tramteatret, Ballade, og Gitarkameratene, Ylvis og Cheezy Keys. Forestillingene hadde et gjennomgående musikalsk preg, og kunne like godt kalles show som revy. Noe av hemmeligheten bak den uavbrutte rekken av suksesser var både den klippefaste musikaliteten blandet med en sunn porsjon folkelighet, og følelsen av eksklusivitet som omga dem. De lot seg aldri overeksponere. Muligheten til lange spilletider i tre store byer, gjorde det mulig å komme tilbake med nytt show med så pass lange mellomrom at publikum aldri gikk lei. Som ensemble var kontinuiteten deres uovertruffen, uten en eneste utskifting av gruppemedlemmer på over 40 år!

Yngvar Numme har også gjort seg grundig bemerket som revyinstruktør og forfatter for andre norske og svenske ensembler og artister. På 90-tallet iscenesatte han Grethe Kauslands «tour de force»-forestilling A Star Is Torn på Rogaland Teater og Victoria Teater. I 1990 ble Yngvar Numme tildelt Leonardstatuetten, og i 1993 ble samme hederspris tildelt hele gruppen. Dizzie Tunes plass ble avduket i Skien 1999, en meget sjelden æresbevisning for noe som startet som en popgruppe fra gutterommet.

Dizzie Tunes (Troll, 1967)
God Jul (Troll, 1967)
På norsktoppen og litt til (Troll 1968, ) m/flere art.
12XDizzie Tunes (Troll, 1969)
The New Sound Of Edvard Grieg/Folk Music (Troll, 1969)
Svensktoppen-favoritter (Troll, 1970)
Ra-ta-ta-ta-ta (Troll, 1971) m/Åse-Lill Nilsen
Mere ra-ra-ta-ta (Troll 1972, ) m/Grethe Kausland
Topppop 1 (Troll 1972, ) m/Grethe Kausland
Hei-hå-hei-hå (Troll, 1972) m/Grethe Kausland
Kjære lille Norge (Camp, 1972) m/bl.a. Kirsti Sparboe
Den aller siste ra-ta-ta-ta (Troll, 1973)
Norsklåt (Troll, 1973) m/Grethe Kausland
Folk i nord (Troll, 1973) m/Grethe Kausland
På go'fot med Dizzie Tunes (Troll, 1976) m/Grethe Kausland og Benny Borg
Glade jul (Troll, 1978)
God jul (Troll, 1982) nyinnspilling av 1967-platen
Memories Of Music (Troll, 1982)
Go'biter med Dizzie Tunes (Troll, 1992) m/Grethe Kausland og Benny Borg
Dizzie Tunes 40 Beste (Troll, 1999) samleplate, 2CD
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten