Engedahl og Stordahl

Del artikkelen på:
                    |     Mer

«Minnenes melodi» ble en storselger for Engedal og Stordahl etter en fremføring i det populære radioprogrammet ''Rundtomkring'' i 1951

Gunnar Engedahl, 10.12.1919–23.03.1969 og Erling Stordahl, 01.08.1923–31.10.1994, sangerduo, musikere, komponister og tekstforfattere. Gunnar Engedahl fra Lunner viste seg tidlig å være litt av en gjøgler, og var tidlig aktiv på turneer med opplysningformål for Blindeforbundet (som blinde var både Engedahl og Stordahl engasjert i blindesaken hele livet), sammen med pianisten og organisten Knut Heimdal. I overgangen 1938–39 traff han Erling Stordahl fra Skjeberg, som hadde fått trekkspillutdannelse hos Ottar E. Akre, og de to reiste landet rundt, ofte sammen med Anders Saus. Etter hvert ble Engedahl og Stordahl engasjert også av andre arrangører, og langsomt begynte de å bli kjent utenfor blindemiljøet. I 1949-50 spilte Gunnar Engedahl inn fire titler, bl.a. sine egne «Din lille hånd» og «Mor synger», og sammen spilte de inn hans «Blomster kan trøste» og «Minnenes melodi». Utgivelsene hadde liten effekt i første omgang.

Leif Rustads populære radioprogram Rundtomkring inneholdt i 1951 innslaget Lytterens 5 minutter. En av de tilfeldig utvalgte var Karen Mesna fra Mesnalia, som ønsket å få høre «Minnenes melodi». Publikumseffekten var voldsom, og allerede følgende mandag tok ►Rolf Syversen fra Odeon kontakt. «Minnenes melodi» ble en storselger og innledningen til en karriere med uavbrutt popularitet frem til Engedahls død i 1969. Deres rundt 120 innspillinger ble vanligvis utgitt i bolker på fem singler årlig. Erling Stordahl var opphavsmann til store deler av materialet. Allerede i 1953 kom «Vårens melodi», fulgt av «Måke fortell» (1954), «Piken i dalen» og «Liselotte» (1958), «Ungkars­valsen» (1959), «Skuddårsvalsen» (1960), «Storfiskervalsen» (1961), «I tresko og busserull» (1962) og «Midnattsolens land»/«Det er det samme hvor jeg drar» (1963), for å nevne noen. Den siste platen var «Vi har tro på et varmere klima»/«En sommernatt ved Tromsøsund» (1968). Mest kjent i ettertid er nok «Vesleblakken» (1955). Den nitriste sangen måtte alle unger høre om igjen i Ønskekonserten hver mandag i håp om at det tapre dyret skulle overleve denne gangen.

Duoen tilhørte så absolutt de mest populære norske artistene på 50- og 60-tallet. Samlingen Minnenes melodier (1964) var en bestselger. Engedahl og Stordahl var begge sterke og populære sceneskikkelser, og formidlet et bunn ærlig, folkelig uttrykk.

Songs Of Norwegian Fjords (Capitol USA, 1955) m/Gilbert og Odd Kjell Helgeland
Minnenes Melodier (Odeon, 1964, 1970) samleplate
Midnattsolens land (Emidisc, 1974) samleplate
Engedahl & Stordahl (Emidisc, 1974) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten