Eriksen, Mads

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Mads Eriksens andre plate ''Storyteller'' (1991) ble valgt til månedens plate i flere musikkmagasiner i USA og Japan

Gitarist og komponist, f. 12.10.1962 i Bergen. Mads Eriksen har oppnådd anerkjennelse i store deler av verden for sin virtuositet og for en allsidighet som spenner fra knallhard rock til fløyelsmyk klassisk musikk. I de senere år har han konsentrert seg mye om samarbeidet med Chris Thompson, vokalisten fra Manfred Mann’s Earth Band.

Eriksen begynte å spille gitar som 12-åring, og var med å starte et band kalt Lorraine i 1978. Den andre utgaven av dette bandet skiftet navn til Sharks & Whales i 1984, og laget albumet Reaped By Man (Big Hand Records) i 1988. Selv om det ble med denne ene utgivelsen, har bandet fortsatt å spille – med Eriksen i besetningen – på hobbybasis. Allerede før Eriksen ga ut sin første soloplate i januar 1990, hadde det amerikanske magasinet Guitar Player profilert den norske gitaristen med en panegyrisk omtale. Hans andre album, Storyteller, ble valgt til månedens plate i flere musikkmagasiner i Japan og USA.

Eriksen ble i 1993 invitert til å bidra med noe utenom det vanlige til 150-årsjubileet for Edvard Griegs fødsel. Resultatet var en mini-CD, Intermission Troldhaugen, der Eriksen tolket seks musikkstykker av Grieg på elektrisk gitar. Samme år deltok Eriksen i bandet Jordal Express sammen med Helge Jordal, Gisle Johnsen (Man Maid), Eirik «Pytten» Hundvin (Blind Date) og Magne Lunde (fra bl.a. Saft). Bandet ga ut en CD med eget materiale. Året etter ble Eriksen utnevnt til musikalsk ambassadør for Norge i USA av handelsminister Grethe Knutsen.

Etter sitt femte album med instrumentalmusikk, ble Eriksen invitert til California for å møte Chris Thompson og diskutere et mulig samarbeid. De to fant tonen med det samme, og laget i første omgang noen innspillinger som ble inkludert på albumet Redhanded i 2001. Etter en serie vellykkete konserter i Norge, dro Eriksen og hele bandet hans til New Zealand i 2003 for å lage albumet Rediscovery med Thompson. Dette var et ambisiøst verk satt sammen av 26 deler, med musikk som spente fra moderne rapping til folkemusikk med røtter flere hundre år tilbake blant maoriene – de innfødte på New Zealand. Verket hadde premiere under Ole Blues-festivalen i Bergen i 2004.

NRK har laget TV-programmer om Mads Eriksen både som soloartist og sammen med Sharks & Whales. Hans faste band består av bassist og produsent Frank Hovland (kjent fra bl.a. Program 81/82), Gunnar Bjelland (keyboards) og trommeslager Steinar Krokstad (fra bl.a. Stage Dolls og Åge Aleksandersen).

Journey (Eget selskap, 1990)
Storyteller (Eget selskap, 1991)
Intermission Troldhaugen (Lightbringer, 1993)
M. E. (Storyteller Records, 1994)
The Plough Boy (Storyteller Records, 1996)
Suburban Cowboy (MTG, 1997)
Redhanded (Storyteller Records, 2001)
Rediscovery (VME, 2004) m/Chris Thompson
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten