Frøland, Dag

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Dag Frølands ''Vi grånende vidunderbarn'' (1981) var en nyutgivelse av ''Klovnerier'' fra 1979, en samling sanger fra bl.a. revyen ''Kjære landsmenn''

Dag Hallkjellsvik Nesset Frøland, revyskuespiller, forfatter og teatersjef, f. 16.09.1945 i Volda. Han debuterte i radio som 7-åring, og på plate i 1956 som Lille Dag med «Cowboy-Trall»/«Lille Ann-Mari fra Haukeli». Som tenåring var han besatt av revymiljøet, og oppsøkte tidlig bl.a. Lalla Carlsen for å lære. Han fikk sine første revytekster fremført på Edderkoppen 1962, samme år som han scenedebuterte. 1967 spilte han inn singlen «Du ska få en dag i mårå»/«Det svundne i rosa», og hans medvirkning på mini-LP-platen Rolf Just Nilsen forteller (1968) med «La oss leke Daktari» ble et lite gjennombrudd.

Som revyforfatter slo han igjennom med «Brød og sirkus» (om Einar Gerhardsen) for ►Leif Juster i Chat Noir-revyen Sånn er det blitt (1971). Han var også medforfatter på gigantsuksessen Kjære lille Norge (1972), som ble filmatisert. Året etter slo han igjennom som revyskuespiller i Einar Schankes Gledeshus, som også ble film og utgitt på dobbelt-LP.

I 1976 presenterte han sin første egne revy på Chat Noir, nå både som revysjef, iscenesetter og hovedforfatter. Kjære Landsmenn ble en stor suksess, ikke minst fordi den var Elisabeth Grannemans come-back etter fem års «landflyktighet» på Stord. Hun og ►Arve Opsahl var fast medvirkende i alle hans nesten årlige revyer til og med Kanal Frøland (1989). Han introduserte også Kari Svendsen, Mari Bjørgan og Mari Maurstad på revyscenen, ved siden av etablerte navn som Leif Juster, Sølvi Wang, Kirsti Sparboe og Inger Lise Rypdal. Frøland deltok selv i de fleste av revyene, som med unntak av en sesong på Chateau Neuf, ble spilt på Chat Noir. Han benyttet seg i hovedsak av allerede eksisterende melodier som grunnlag for tekstene sine.

Frøland har sunget inn en del av revyvisene sine på platene Klovnerier (1979) og Levende lys (1981). «Levende lys», en hyllest til kvinner i fredsmarsj, ble en ordentlig slager i en innspilling med Hanne Krogh, selv om Frøland forsøkte å nekte henne å synge den. På 90-tallet var han i en periode aktiv som skarp petitjournalist i Oslopressen, og han ga ut platen Fra den vakre til den vise (1996.) I årene etter synes han å ha skydd offentlighetens lys, selv om han en tid ble observert i Oslos gater med blått helskjegg. Etter denne perioden er han nå tilbake i det offentlige liv, er et yndet intervjuobjekt og en hyppig premieregjest i hovedstadens revy- og showliv.

Rolf Just Nilsen forteller (Columbia, 1968)
Løvebakken smiler (DF, 1976) m/flere art.
Einar Schankes Gledeshus (Camp, 1974) liveoppak
Klovnerier (EMI, 1979) gjenutgitt som Vi grånende vidunderbarn (DF, 1981)
Levende lys (DF, 1981)
Fra den vakre til den vise (Talent/CDS, 1996)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten