Gartnerlosjen

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Gartnerlosjen var et svært originalt rockeband der bl.a. Kristopher Schau og Egil Hegerberg fikk utløp for noen av sine ideer, som på ''Krem fjes'' (1994).

Oslobandet Gartnerlosjen kom som et originalt og særpreget band inn i hovedstadens rockemiljø i 1993. Bandet hadde startet opp flere år før den tid, og operert under forskjellige navn som Diverse Artister og Lille Pepre Benklærs Campingbag. Bandet hadde også sitt eget selskap, Duplex, hvor de ga ut kassetter i forholdsvis beskjedne opplag. Kassettene hadde titler som Demon Fiber returnerer (1990), Gabriels Pose (1991), Skryte glatt patte (1992), Gratis Gresse (1992), Brudas dagbok (1993), Kanon im Kanon (1993) og Leksjon tegnefitte (1994). En samle-CD med utdrag fra disse kom i 1997.

De første inntrykkene av Gartnerlosjen var at dette var et originalt band. De vant en viss berømmelse via opptreden i NRK-programmet U, omtrent samtidig med at de opptrådte i en fotoroman med samme navn som bandet i musikkavisa Rock Furore.

Gartnerlosjen besto av Kristopher Schau (vokal), Egil Hegerberg (bass), Harald Hegerberg (gitar), Lars Lønning (gitar) og Harald Egeberg (trommer). Per Aanonsen kom etter hvert inn som trommeslager etter Egeberg. Gartnerlosjen fikk kontrakt med Tylden & Co. høsten 1993, og det ble to CD-er totalt. Først kom Krem fjes i 1994, året etter kom Due. Musikken på disse var variert, fra hard rock til mildere varianter av det samme, ofte med fascinerende musikalsk vri. Tekstene er et kapittel for seg, dels absurde, dels ganske jordnære, men alltid med uvanlige problemstillinger. I 1997 kom det dobbelt samleplate med det beste fra tidligere utgitte Duplex-kassetter.

Bandet ble aldri offisielt oppløst, men det ble stille fra midten av 90-tallet og ut. Skjønt noen av medlemmene har langt fra ligget på latsiden. Kristopher Schau har foruten å ha skapt seg et navn som komiker på fjernsyn, også gjort furore med gruppene Datsun og The Cumshots. Han er også kjent for sin radiovirksomhet (til dels sammen med sin bror Alexander) og sin tegneserieekspertise.

Kristopher Schau har også utgitt plater med andre Garnerlosjen-relaterte band. I 1995 kom det en picturedisc på selskapet That’s Entertainment sammen med Egil Hegerberg og Aslag Guttormsgaard under navnet Hurra Torpedo, hvor medlemmene spilte på hvitevarer.

Schau var også medlem av Sinsen, hvor Harald Hegerberg var det andre medlemmet. De utga et album som ble spilt inn live i studio, med forsterkerne skrudd på fullt. To timer ble tatt opp og redigert ned til albumlengde.

På begynnelsen av 90-tallet utga Schau kassetten Tysk Lunsj under navnet Kåper Gjete, men den mest mystiske utgivelsen kom noen år senere. Schau ga ut en 7-tommers EP i 1997 med tittelen The Norwegian Fartcompilation – A Tribute To Arse på Facination Records. Her er imidlertid ikke hans navn nevnt i det hele tatt. Det finnes dem som hevder at denne utgivelsen stinker.

Egil Hegerberg hadde stor suksess som Bare Egil Band, men han ble også medlem av Black Debbath og ikke minst Aasen. Aasen besto av Egil Hegerberg (sang, bass), Aslag Guttormsgaard (gitar, sang), Lars Lønning (gitar) og Per Aanonsen (trommer). Trioen kom med en EP pluss albumet Jubileumsplate for Ivar Aasen (Tylden & Co.) i 1996.

Andre band må også nevnes i denne sammenheng. Trioen Lyd utga rockeoperaen Familien Ost. Lyd besto av Aslag Guttormsgaard (gitar, sang, trommer) som var Brun, Lars Lønning (sang, bass, gitar) som var Smøre, og til slutt Egil Hegerberg, som ikke bare var Gauda, men også spilte gitar, bass og synth. Albumet, for øvrig servert i en lekker digipack-innpakning, var en samproduksjon utgitt av tegneserieforlaget Jippi og Gartnerlosjens gamle produksjonsselskap Duplex i 1998. Trioen var da allerede representert på det norske platemarkedet med EP-en Aliens 2 på Duplex. Lyd ga også ut albumet Takk for kniven (1998) og EP-en Julenissens testamente (2002).

Reidar Roses Orkester var et underlig band. De spilte bl.a. gamle norske slagere, og var på et par sommerturneer rundt om i Sør-Norge. Her fant man ikke bare Gartnerlosjen-medlemmer som Kristopher Schau, Aslag Guttormsgaard, Egil Hegerberg, Per Øystein Lund på bass (han var senere i Datsun) og først Yngve Skumsvold, og deretter Knut Vidar Nilsen på trommer. Her var også mer eller mindre tilfeldige gjester innom, som f.eks. Linn Skåber. Men det ble bare en single for Majorselskapet, med titlene «Adjø, farvel, adjø»/«Sussebass» og «De nære ting».

En samleplate med Gartnerlosjen ble sluppet i 2003.

Krem fjes (Tylden & Co., 1994)
Due (Tylden & Co., 1995)
Adjø kreativitet! – 30 år med slurv (Tylden & Co., 2003)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten