Gundersen, Svein

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Musiker, komponist og produsent, f. 15.05.1949 i Fredrikstad. Han har i en årrekke vært en av Norges mest aktive personer innen musikkbransjen. Fra midten av 60-tallet og utover spilte han bassgitar i bandet The Dedications, som tolket materiale av band som The Beatles og The Kinks. Han var så vidt også innom et par andre band før han endte opp i det legendariske Aunt Mary.

Aunt Mary ble oppløst i 1973, og i 1974 flyttet Gundersen til Oslo. Han var med i George Keller Band på midten av 70-tallet, før han ble med i bandet til Alex i 1977. Gruppen Alex ble utsatt for ei bussulykke i 1980, og Gundersen tilbrakte lang tid på sykehus. Rundt tiårskiftet 1979–80 var han også bassist for Cornelis Vreeswijk. Han var så vidt innom X-tra i 1983, men ga seg deretter som musiker, med unntak av noen få gjenforeningskonserter med Aunt Mary.

Som produsent har han vært innom så ymse. Det begynte med en single for Prudence i 1974, men den første virkelig store suksessen kom med Alex i 1977. Gundersen bør også huskes for å ha innført det store moderne skarptrommesoundet i Norge, først og fremst via platene til Alex.

Av andre artister han har produsert, kan nevnes Jan Groth, The Pussycats, Trond Granlund, Jørn Hoel og ikke minst Sissel Kyrkjebø, hvis julealbum fra 1987 er tidenes mest solgte album i Norge. Gundersen har også vært musikkprodusent for NRK opp gjennom 80- og 90-tallet, bl.a. for TV-programmet Rondo.

Som komponist har han satt varige spor etter seg. Låtene «Har en drøm» og «Ei hand å holde i», begge med tekst av Trygve Hoff, er blitt folkeeie. Han har skrevet teatermusikk, ballettmusikk og musikken til samtlige Wam & Vennerød-filmer i perioden 1977 til 1992, elleve i tallet. En del av disse er utgitt på plate, og et par av dem, som «Bryllupsfesten» ble utgitt som 7-tommers singler. Han har også skrevet musikk til Tom Sterri-revyer på ABC-teateret og Chat Noir.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten