Hegerland, Anita

Del artikkelen på:
                    |     Mer

I 1971 ble Anita Hegerland stjerne i Tyskland da hun sang inn duetten «Schön ist es, auf der Welt zu sein» («Da er det skjønt å være til») sammen med Roy Black. Platen solgte to millioner og er fremdeles en av Tysklands største slagere gjennom tidene

Både «Hvis jeg var en fugl», og etterfølgeren «Du skulle kjøpe deg en tyrolerhatt», ble store suksesser for åtte år gamle Anita Hegerland

Vokalist, komponist og skuespiller, f. 03.03.1961 i Sandefjord. Anita Hegerland er Norges mestselgende soloartist, med over seks millioner solgte plater over hele verden. I tillegg har hun deltatt på internasjonale samleplater som til sammen har solgt mer enn 24 millioner. Sammen med ►Lille Grethe (Kausland) er Anita Hegerland selve symbolet på den norske barnestjernen. Hennes overbevisende musikalitet og naturlige utstråling sørget for at hun ble hele Norges sjarmtroll tidlig på 70-tallet.

Takket være Fredrik Friis ble den lille jenta foreviget på plate. Han hadde oppfordret henne til å entre scenen på torget i Sandefjord i desember 1968, der hun på sin første offentlige opptreden sang «I natt jag drömde». Dagen etter ble hun utropt til stjerne på førstesiden av Sandefjord Blad, og et halvt år senere kom hennes første plate; singlen «Hvis jeg var en fugl»/«Albertino» – begge titler av Fredrik Friis. Både denne og oppfølgeren «Du skulle kjøpe deg en tyrolerhatt» ble store slagere.

Sommeren 1970, ni år gammel, ble Anita den yngste artist noensinne som gikk inn på Svensktoppen. Singlen «Mitt sommarlov» lå 11 uker på Svensktoppen, hvorav 7 uker på førsteplass. For sine meritter i 1970 ble Anita Hegerland tildelt «Sølvmikrofonen» av ungdomsbladet Det Nye. Som tiåring ble Anita stjerne i Tyskland da hun sang inn duetten «Schön ist es auf der Welt zu sein» (på norsk: «Da er det skjønt å være til») sammen med tyskeren Roy Black. Denne platen solgte to millioner, og er fremdeles en av Tysklands største slagere gjennom tidene. I kjølvannet av suksessen deltok Anita i tre spillefilmer laget i Østerrike.

Den siste barneplaten ble utgitt i 1973, og året etter kom singlen «Når jeg fyller 20 år». Etter å ha laget en julesingle med Benny Borg i 1975 tok Anita seg en pause, før hun vendte tilbake som voksen artist i 1980. Det året deltok hun på lydsporet til filmen 1958, og laget et album med engelskspråklig countrypop. Albumet, Anita Hegerland, var innspilt i London med britiske musikere og Graham Sacher som produsent.

Den neste platen, All The Way (1983), var en mer moderne produksjon med poplåter levert av bl.a. Rolf Løvland, Torstein Bieler, Svein Dag Hauge, George Keller og Philip A. Kruse. Platen inneholdt også en duett med Bjørn Skifs, og var innspilt i Sverige med Georg Keller som produsent. Anita gikk tilbake til morsmålet på albumet Flørt (1985), innspilt i Sverige med svenske studiomusikere og Lennart Sjøholm som produsent. Låtmaterialet var levert av bl.a. Finn Kalvik, Benny Borg og Svein Gundersen. I denne perioden deltok også Hegerland som skuespiller i flere filmer, bl.a. Turnaround og Deilig er fjorden.

Anita Hegerland traff den engelske musikeren Mike Oldfield etter en konsert i Drammenshallen i 1984, og var samboer med ham i England fra 1985 til 1991. De fikk to barn sammen. Hun deltok også på flere av Oldfields plater, deriblant albumene Islands (1987) og Earth Moving (1989), og singlene «Innocent» og «Pictures In The Dark». På sistnevnte ble Hegerland titulert side om side med Oldfield. Mange regnet med at Anita Hegerland nå sto på terskelen til en internasjonal karriere – i stedet skilte hun og Oldfield lag, og hun flyttet tilbake til Norge hvor hun laget albumet Voices (1994).

Etter en pause kom samleplaten Anitas beste barnesanger (2000), og hun vendte tilbake i 2002 med en gjesteopptreden på platen Små blomster med Vik barnekor. Året etter deltok hun på CD-en God jul & godt nyttår med jenteduoen Splash. I tillegg til karrieren som plateartist og skuespiller, har Anita Hegerland lagt sangstemme på flere av tegnefilmene fra Walt Disney.

Trollmannen Lurifiks (Nor-Disc, 1969)
Trylletrall (Nor-Disc, 1970)
Fra Hompetitten til Bakvendtland (Nor-Disc, 1971)
I drømmenes land (Nor-Disc, 1972)
Anitas beste (Karusell, 1974) samleplate
Anita Hegerland (Polydor, 1980)
All The Way (CBS, 1983)
Flørt (CBS, 1985)
Voices (Virgin, 1994)
Anitas beste barnesanger (Universal, 2000) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten