Hermani, Herman

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Herman Hermanis vise «En liten blåveis» (1938) ble lansert internasjonalt og oversatt til ni språk

Hawaii-sanger var en populær genre, og Herman Hermanis bidrag het «Lille Malou» (1942)

Komponist og visesanger, 24.03.1898–17.05.1960, født i Oslo. Hermani startet i ung alder med å ta undervisning i fiolinspill, og som voksen behersket han de fleste instrumenter. Hermani debuterte på Sagene Teater i Kristiania i 1915, og fikk snart ry på seg for sin evne til å lage fengende melodier og tekster. Ofte skrev han om blomster og annen flora, og fikk av den grunn tilnavnet «Norges blomsterkomponist». Et gjennombrudd som slagerkomponist kom i 1935 med «Den gamle syrin», en av 30-tallets mest kjente norske slagere. En annen kjent vise fra hans hånd kom i 1938, «En liten blåveis», en melodi som også ble lansert internasjonalt og senere oversatt til ni språk. I Sverige ble den en suksess ti år senere, med tittelen «Violer til mor». Hermani turnerte rundt i Norge med sin egen revy, ofte assistert av sine barn, Kate og Dick, som sang og jodlet. Tyrolermusikk var en genre han var opptatt av, og han komponerte i alt ca. 70 tyrolermelodier i løpet av karrieren. I alt laget han ca. 300 komposisjoner, og over halvparten av dem er kommet ut på grammofonplate. Plateselskapet Columbia alene lanserte 33 av Hermanis melodier i perioden 1935–56. Av kjente Hermani-melodier kan også nevnes «Kan du se at våren kommer», en melodi som ga Reidar Andresen platesuksess. «Soldatens hjemlengsel», «Sangen til Nord-Norge» og «Tror du på lykkelige dager» var Hermanis egne favoritter.

I senere år var mange av Hermanis melodier gjengangere i programserien Husker du? på TV. I 1985 ble det blest om en av hans melodier i forbindelse med Melodi Grand Prix. Det var den norske vinnermelodien «La det swinge» som var svært lik refrenget i Hermanimelodien «Lille stjerne». Blomsterkomponisten Hermani hadde følgende oppskrift på en god slager: den må inneholde noe om månen, noe om under et tre, og så litt kjærlighet. Det ble grammofoninnspillinger for Columbia og Telefunken på 1930- og 40-tallet. Flere av Telefunkeninnspillingene var med Hermani trio, som i tillegg til Herman Hermani besto av barna Dick og Kate. I 1982 utkom 12 av Hermanis kjente komposisjoner på LP, Hermani-melodier, innspilt med Henrik Dahl og ►Arnt Haugens orkester (Rubert Records).

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten