Hoel, Jørn

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Folk flest fikk ørene opp for Jørn Hoel da han deltok i norsk ''Melodi Grand Prix ''i 1986 med sangen «Inkululeko» av David Chocron

«Ei hand å holde i» fra ''Varme ut av is'' (1987), som var Hoels første platesuksess, var aksjonssang for TV-innsamlingsaksjonen 1987

Amerikaneren R. C. Finnegan skrev tekster til Jørn Hoels melodier på platen ''Leapin' Lizards'' (1993)

Vokalist, gitarist og komponist, f. 27.07.1957 i Tromsø. Jørn Hoel sang seg inn i musikkhistorien midt på 80-tallet med to ballader som nærmest er for nasjonalskatter å regne: «Har en drøm» og «Ei hand å holde i». Han er også ansvarlig for å ha gjort det å være ubarbert til norsk mote, og for å ha klart å overføre søramerikanske rytmer til nordlige breddegrader. Jørn Hoel har en stemme med særpreg; den hese stemmen er et resultat av at han er født med brusk på stemmebåndet.

Jørn Hoel begynte å synge og spille gitar sammen med klassekameraten Steinar Albrigtsen mens de to guttene ennå gikk på barneskolen. Han deltok i flere TV-sammenhenger, både alene og med duoen Jørn & Steinar, og han gjorde musikken til levebrød i 1977. Etter en opptreden i Halvsju på NRK ble Jørn Hoel tilbudt platekontrakt med PolyGram, og han platedebuterte i 1982 med albumet Ubarbert. Innspillingen var foretatt i Tromsø med musikere fra Bergen.

Allerede før Ubarbert kom ut, hadde Jørn Hoel turnert i Nord-Norge med en barnemusikal han hadde laget selv. Nøkkeldilla Sørensen møter mannen med de tusen ansikter ble først utgitt på kassett i oktober 1982, og i en omarbeidet versjon på LP to år senere – da med Harald Heide Steen jr., Janne Kausland, Øyvind Blunck og Dag Vågsås som deltakere. Hoel hadde nå flyttet til hovedstaden, hvor han lenge opptrådte på Oslo Cabaret.

Jørn Hoels store gjennombrudd kom som en tredelt rakett i løpet av 1986–87: Først stilte han opp i Melodi Grand Prix med David Chocrons «Inkululeko» – en sang som endte på andreplass, men som mange mente burde ha vunnet den norske finalen. Dernest fulgte filmen Drømmeslottet, hvor Jørn Hoel ble valgt ut til å synge «Har en drøm», komponert av Svein Gundersen med tekst av Trygve Hoff.

Gjennombruddet ble komplett i 1987 med albumet Varme ut av is, hvor både «Har en drøm» og «Ei hand å holde i» var inkludert. Innspillingen ble gjort i Danmark med danske musikere, og produsent for albumet var Billy Cross, en amerikaner bosatt i Danmark som bl.a. hadde spilt med Bob Dylan. Salget for denne platen passerte til slutt 165000 eksemplarer. Med sin hese stemme og sine direkte tekster om elskov ble Jørn Hoel i media utropt til Norges nye sex-symbol, noe han utnyttet på sine konserter. Han fikk også prisen som Årets Spellemann.

Hoels ønske om å lage følsom musikk med norske tekster om direkte fysisk kjærlighet ble innfridd, og fulgt opp på Det ingen andre får i 1988. De fleste sangene var som på forgjengeren laget av Hoel i samarbeid med journalist og tekstforfatter Oddvar Nygård, og igjen var Billy Cross produsent i Werner Studio i København. Etter to salgssuksesser overrasket Hoel med å bryte tvert med popsirkuset for en stund. Han dro til USA for å roe ned og sanke inspirasjon. Der laget han konsertplaten Love Will Make You Do Things That You Know Is Wrong (1989), som ble pakket i en boks og utgitt i et begrenset opplag på 3000. Albumet ble følgelig et samleobjekt allerede før det var gitt ut. I denne perioden sang han også «Inntil mæ» i filmen Bryllupsfesten, og bidro med «Natt og dag» til samlingen Norske utslipp utgitt av miljøbevegelsen Bellona.

Albumet Kjærlighetens teater (1991) var den tredje platen i en triologi om kjærlighet og erotikk, men den ble ikke møtt med samme jubel som forgjengerne. Hoel skiftet derfor spor – nå til engelske tekster og søramerikanske rytmer som tango, salsa og cumbia, alt mikset sammen med amerikansk funk og rock. Høsten 1992 traff han amerikaneren R. C. Finnigan, og begynte å skrive sanger sammen med ham. I august 1993 gikk turen til Danmark med svensken Michael Ihlbert som produsent. Albumet Leapin' Lizards (1994) ble en ny suksess, mye takket være storslageren «Lost In The Tango».

Jørn Hoel fulgte opp med en samleplate før han gjorde alvor av å lage en hyllest til den musikken som kanskje ligger hans hjerte nærmest; amerikansk soul. De legendariske blåserne i Memphis Horns deltok på Soulsville side om side med bl.a. Vidar Busk og Ritchie Hayward. Hoel rakk på denne tiden også å delta på barneplaten Kom ut og lek, hvor inntektene fra salget gikk til å finansiere prosjekter mot barnearbeid.

De to gamle kameratene Jørn Hoel og Steinar Albrigsten planla å gi ut plate sammen allerede i 1982, men det skulle gå 15 år før de gjorde alvor av det – eller rettere sagt fant tid til det. Get Together kom endelig i 1997, og innholdet var en blanding av eget materiale og overraskende coverlåter – så som «Sweet Dreams» av Eurythmics og «Solsbury Hill» av Peter Gabriel. Deretter fulgte en liten platepause før Hoel vendte sterkt tilbake med nye søramerikanske rytmer, men denne gang med norske tekster. En blå løk (2000) avslørte en artist midt i livet, en mann med evnen til å formidle både romantikk, melankoli og erotikk.

Ubarbert (Polydor, 1982)
Nøkkeldilla Sørensen (Tøff Rekords, 1984)
Varme ut av is (Polydor, 1987)
Det ingen andre får (Polydor, 1988)
Love Will Make You Do Things You Know Is Wrong (Decca, 1989) konsertplate
Kjærlighetens teater (Polydor, 1991)
Leapin' Lizards (EMI, 1994)
Jørn Hoels beste (Polystar, 1995) samleplate
Soulsville (Warner, 1996)
Get Together (Warner, 1997) m/Steinar Albrigtsen
En blå løk (Warner, 2000)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten