Ingebrigtsen, Stein

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Stein Ingebrigtsen var mindre aktiv etter ''Treff''-perioden, men ga bl.a. ut samleplaten ''Soldatens kortstokk'' i 1989.

''Tilbake til naturen'' (1974) var Stein Ingebrigtsens andre solo-LP. Tekstene var bl.a. skrevet av Terje Mosnes og platedirektør Arve Sigvaldsen

Landeplagen «Bare du» fra ''Bare Stein'' (1973) er i likhet med «Cento Campane» (1970), en signaturmelodi for Stein Ingebrigtsen.

Vokalist, gitarist og komponist, f. 23.08.1945 i Namsos. Stein Ingebrigtsen har sunget seg til suksess på seks språk: norsk, svensk, tysk, engelsk, italiensk og spansk. Han har gitt ut plater i Norge, Sverige, USA, Japan og Tyskland. For de fleste er han synonymt med plateserien Treff, der han deltok på samtlige 21 utgivelser på 70-tallet.

Stein Ingebrigtsen vokste opp i en musikalsk familie. Hans far spilte i sin tid i et symfoniorkester i Chicago, og selv startet han band i tenårene. Musikken bringes nå videre gjennom Steins sønn Christian Ingebrigtsen, som har gjort stor suksess både med den britiske popgruppen A1 og på egen hånd.

Før gjennombruddet som soloartist i 1968, hadde Stein Ingebrigtsen opparbeidet seg et entusiastisk publikum gjennom turneer og spillejobber med bandet Stein Henrix. Han kom i nasjonens lys gjennom en opptreden i NRK-konkurransen Talent 68. Den fyldige, upolerte stemmen sørget for at produsent Arve Sigvaldsen tilbød den unge vokalisten en platekontrakt med RCA. Det ble full uttelling allerede med første utgivelse; singlen «Langt hår». Suksessen var imidlertid beskjeden sammenlignet med landeplagen «Cento Campane», som ble utgitt i 1970. Dette var melodien fra den italienske TV-serien Det magiske tegnet som gikk over fire lørdager i 1970. Platen ble Steins første listetopper på VG-lista. Sangen, som ble fremført på italiensk, var også tittelkuttet på en LP der Stein deltok sammen med andre artister.

Neste storslager var «Landevei», en norsk versjon av den amerikanske countrysangeren John Denvers «Take Me Home, Country Roads». De to største slagerne deretter var «Solen skinner alltid der du helst vil være» (norsk versjon av Albert Hammonds «It Never Rains In Southern California»), som også ble utgitt i Tyskland som «Es regnet nie in Kalifornien», og «Bare du» (norsk versjon av The Platters’ «Only You»).

Tidlig på 70-tallet ble Stein Ingebrigtsen innlemmet i den såkalte Treff-serien, som ble en av de største platesuksesser i Norge. Navnet Treff var ikke tilfeldig valgt – treff er den norske oversettelsen av det engelske ordet «hit» som også brukes som betegnelse for slager. Treff-serien var ment å demme opp for det utenlandske presset med gode versjoner av internasjonale hits. Hele 21 plater ble det, hvor også Inger Lise Rypdal, Gro Anita Schønn og etter hvert Dag Spantell deltok. Serien ble belønnet med en lang rekke gull-, diamant- og platina-trofeer, og noterte seg i alt for 233 uker på VG-lista. Legger man sammen dette med Steins solosingler og -album, kommer man fram til at han har ligget mer enn seks år på VG-lista og solgt rundt én million plater.

Stein gjorde også suksess i Tyskland med singlen «Es regnet nie in Kalifornien». Et forsøk på å slå skikkelig igjennom i Tyskland strandet imidlertid da Stein Ingebrigtsen nektet å etterkomme tyskernes ønske om å endre etternavnet til Ingersen og fikse på det karakteristiske glipet mellom fortennene. I stedet slo han til med flere suksesser på hjemmebane, deriblant «Storholt, Stensen, Stenshjemmet og Sjøbrend, åsså’n Hjallis» (en hyllest til de fire S’ene på skøytebanen) og «Rockollection» – en ti minutter lang medley med en rekke slagere fra 60-tallet.

Siste plate i Treff-serien ble laget i 1978, og Ingebrigtsen begynte å trappe ned på turnéringen. Han jobbet i flere år som produsent for andre artister, bl.a. Trygve Hoff, og i 1981 laget han albumet Stein Ingebrigtsen Band, hvor han komponerte materialet sammen med bandmedlem Bjørn Jørgensen. Han trakk seg gradvis tilbake fra musikken tidlig på 80-tallet og livnærte seg som skoselger. Han ga bare sporadisk ut nye plater, så som «Stjernetegn» i 1988 og «Soldatens kortstokk» i 1989.

Stein Ingebrigtsen vendte tilbake på platemarkedet i 2001 med samlingen Edelstein – de 20 beste. Inkludert var fire nye innspillinger, deriblant «Himmelsendt», som var komponert i samarbeid med sønnen Christian. Stein fremførte sangen i duett med Lisa Stokke, og produsent for innspillingen var en av Christians studentvenner fra LIPA – Mads L. Hauge.

Hello-A! (RCA, 1972) m/Inger Lise Rypdal
Bare Stein (Talent, 1973)
830 S (Talent, 1974) samleplate m/Inger Lise Rypdal
Tilbake til naturen (Talent 1974, )
Stein (Talent, 1975)
Soloppgang (Talent, 1977)
Rockollection (Talent, 1978) mini-LP
Stein Ingebrigtsen Band (CBS, 1981)
Soldatens kortstokk (Crema, 1989)
Landevei (Godt norsk, 1990) nyinnspillinger
Rock‘n‘Roll du fanget meg (Godt norsk, 1999) samleplate
På oppfordring (Godt norsk, 2000) samleplate
Edelstein – de 20 beste (Fete Hits, 2001) samleplate
Stein Ingebrigtsen var med på disse Treff-platene: ()
Treff (RCA, 1971)
Treff 2 (RCA, 1971)
Treff 3 (RCA, 1972)
Treff 4 (RCA, 1972)
På Treff med (Talent, 1972)
På Treff med 2 (Talent, 1973)
På Treff med 3 (Talent, 1973)
På Treff med 4 (Talent, 1973)
På Treff med 5 (Talent, 1974)
På Treff med 6 (Talent, 1974)
På Treff med 7 (Talent, 1974)
På Treff med 8 (Talent, 1975)
På Treff med 9 (Talent, 1975)
På Treff med 10 (Talent, 1975)
Treff 76 (Talent, 1976)
Treff 76 – 2 (Talent, 1976)
Treff 76 – 3 (Talent, 1976)
Treff 77 (Talent, 1977)
Treff 77 – 2 (Talent, 1977)
Treff 78 (Talent, 1978)
Treff (Talent, 1978)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten