Jansen, Sigurd

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Sigurd Jansen var kjent som swingjazz-pianist, orkesterleder og arrangør, da han selv ga ut EP-platen ''Sigurd Jansen og hans musikere spiller evergreens'' i 1959.

Sigurd Alf Jansen, komponist, pianist, arrangør og orkesterleder, f. 04.03.1932 i Horten. Jansen studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo på 50-tallet, teori og komposisjon med Gunnar Sønstevold og Edvard Fliflet Bræin, og dirigering med Odd Grüner-Hegge. Han ble kjent som swingjazzpianist da han vant favorittavstemningen i Verden Rundt 1953. Han underviste ved Klaverakademiet i Oslo 1957–62.

Jansen har vært aktiv som orkesterleder og arrangør ved plateinnspillinger fra 1958. Fra tiden på Philips frem til midten av 60-tallet var han ansvarlig for nesten alle Elisabeth Grannemans innspillinger, men også for Harald Pettersen og flere av de tidlige rock'n'roll-artistene, som ►Per «Elvis» Granberg og Rocke-Pelle, mens han på Triola i de samme årene særlig arbeidet med Per Asplin og ►Wenche Myhre.

Han ga ut EP-platen Sigurd Jansen og hans musikere spiller evergreens (1959) med norske standardmelodier. På en EP i 1962 spiller orkesteret «Holmenkollmarsjen», «Gammel Jegermarsj», «Var det en drøm» og «Jeg elsker ditt smil og din latter», som sammen med tre andre innspillinger finnes på LP-platen Souvenirs From Norway. Han vant norsk Melodi Grand Prix 1964 med «Spiral» (tekst Egil Hagen), sunget av ►Arne Bendiksen, med hederlig plassering i København. Han har deltatt i norsk Grand Prix flere ganger, men da med lite kommersielle jazzkomposisjoner som ikke har nådd opp, som «Jeg har en øy» (1965, tekst Klaus Hagerup, sunget av Per Asplin og Jan Høiland) og «Juksemaker Pipelort» (1969, tekst Rolv Wesenlund, sunget av Lill-Babs). Han har dirigert i sju internasjonale Grand Prix-finaler. Hans mest kjente slager er VM-sangen fra 1966, «Vinter og sne» (tekst Alfred Næss), innspilt av Wenche Myhre.

I 1972 ble han fast ansatt i NRK. I TV har han stått for musikken i mange TV-show og i serier som På direkten, Kunden har alltid rett, På rundreise, Hylands Hörna og Strike Up the Band. I radioen har han særlig arbeidet med Kringkastingsorkesterets underholdningskonserter, med musikk til Radioteatret og med leilighetskomposisjoner, bl.a. over 50 originalviser for Nitimen.

På LP har han også arbeidet med Per Asplin i noen av norsk platehistories fineste storbandarrangementer på Go-go Around The World (1966) og Sommer i Tønsberg (1972). Han gjorde den svært påkostede Ta meg med i drømmen din (1970) for Kirsti Sparboe, og halvparten av hennes Spellemannpris-LP Dager med deg (1972), der hun også sang hans «Dager med deg» og «Under lindetrærne på Karl Johan», med tekster av Juul Hansen.

Som komponist er Jansen representert på NOPA-plater med bl.a. «5 Skisser» (Light Music From Norway Vol. 6, 1967), «Storbyoverture» (Light Music From Norway Vol. 8, 1970), «Fragmenter for blåsekvintett» (Contrasts/Light Music From Norway Vol. 10, 1972), og «Humoreske for fiolin og orkester» (Light Music From Norway Vol. 11, 1972). Kjell Karlsens Big Band spiller hans «Blues For Linda» og «Bop Is Beautiful» på Do You Mind? (1984), mens Jansen selv er orkesterleder på «The Lake» (Music From Norway 1982) og «Vis a Vis Club 7» (Jazzway To Norway 1979).

Som komponist beveger han seg ofte i grenselandet mellom underholdningsmusikk, jazz og samtidsmusikk, særlig i Aurora Borealis for symfoniorkester, jazzgruppe og elektroniske instrumenter (1990, også på NOPA som egen CD), som er et av flere verk han har fått NOPAs Årets Verk-pris for. Både i kraft av sitt virke som komponist og som orkesterleder/arrangør er han en av de ledende skikkelsene i norsk underholdningsmusikk.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten