Karlsen, Kjell

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Etter mange år som jazzmusiker ble det mest underholdnings- og dansemusikk for Kjell Karlsen, som på ''I selskap med Kjell Karlsens Orkester'' (1968).

Kjell Karlsens 70-årsdag ble feiret med konsert i Oslo Konserthus samt utgivelsen av ''Big Band Bonanza'' (2001).

Kjell Oddvar Karlsen, (f. 29.07.1931 i Sarpsborg - d. 05.05.2020), orkesterleder, arrangør, komponist og musiker. Karlsen vokste opp i en musikalsk familie, og hans første instrument var orgel. Hans første store jazz­opplevelse var en innspilling med Nat King Cole Trio, som inspirerte han til å danne The Syncopators Band i 1947. I 1950 flyttet han til Oslo, hvor han raskt ble en del av musikklivet og ble introdusert for bebop. Her ble han også med i Kampen Ungdomskorps storband, og arbeidet ellers med musikere som Atle og Hans Hammer, Mikkel Flagstad, Frode Thingnæs og Finn Eriksen. Han gjorde også plateinnspillinger med bl.a. Nora Brockstedt og Jens Book-Jenssen. Hans eget storband var et av de første i Norge, og hadde medlemmer som Frode Thingnæs, Bjørn Johansen, Mikkel Flagstad, Ole Jacob Hansen og Erik Amundsen. I 1955–56 var Karin Krog fast vokalist. Hun sang også med Karlsen ved senere anledninger, som på den første jazzfestivalen i Molde (1961). Etter henne var Grynet Molvig vokalist, og Karlsen akkompagnerte på de fleste tidlige soloutgivelsene hennes. Fra 1960 var Laila Dalseth vokalist, og hun vant den norske finalen i Melodi Grand Prix 1962 med Karlsens «Kom sol, kom regn» (tekst Ivar Andersen), som han også spilte inn med henne. Inger Jacobsen ble utvalgt til å synge sangen i den europeiske finalen, så hennes innspilling, med Carsten Kloumans orkester, er mer kjent. Fra 1962 har Karlsens hovedvokalist vært Odd Børre, i tillegg til Karlsens datter Webe og ►Jan Thoresen en periode tidlig på 70-tallet.

Midt på 60-tallet ble storbandjazz umoderne. Karlsen reduserte ensemblet til en drøy håndfull og lanserte det som poporkester i en tidsriktig stil som minnet om Herb Alperts Tijuana-sound med en touch av Burt Bacharach. Orkesteret hadde stor suksess på slutten av 60-tallet, også på mange av singlene til Kirsti Sparboe. Etter hvert som Finn Eriksen og Odd Børre fikk suksess med soloutgivelser ble de mer og mer frontfigurer på orkesterets plater og ved de mange TV-opptredenene, som når orkesteret var «det lille» orkesteret i Grand Prix-finaler. I 1969 kom Karlsens «Lena», med egen tekst, på andreplass i Grand Prix, og ble en bestselger for Odd Børre (8 uker på VG-lista, nådde 7. plass). LP-en I selskap med Kjell Karlsens orkester (1968) var en storselger (23 uker på lista, nådde 9. plass). Orkesteret bidro også på de første av de mange platene med Svensktoppar (fra 1968), som ikke var samleplater, men LP-er der norske artister fremførte nye svenske slagere, for om mulig å demme opp for den dominerende svenskebølgen. Inn på 70-tallet skiftet orkesteret i en periode sound i retning James Last, og ga ut en LP i denne stilen (1972).

Kjell Karlsens Orkester har gjentatte ganger spilt til kongelige fester etter suksess på slottsballet ved kronprinsbryllupet i 1968. De har også spilt mye i svenske folkeparker. Tidlig på 90-tallet var orkesteret hovedpersoner i den nostalgiske forestillingen Popligøyeri på Humla i Oslo, med bl.a. Ray Adams, Merethe Trøan og Elisabeth Moberg som vokalister. En ny versjon av orkesteret sto frem fra 1996, her var Odd Børre igjen med sammen med bl.a. Finn Eriksen, Per Halvorsen, Asbjørn P. Olsen og Tom Olstad. Bandet leverer musikk innen alle genre, og fra lite format til storband.

Karlsen har arrangert en lang rekke jazzkomposisjoner, ofte i en 60-talls-«cool»-stil som kan minne om Burt Bacharach. Fra begynnelsen av 50-årene jobbet han i NRK, og sto for en rekke programmer med jazz og «moderne dansemusikk». Programmet Swingtime ble en periode sendt over hele Skandinavia. Han har skrevet musikk til spillefilmer som Sønner av Norge kjøper bil (1961), Freske fraspark (1963), Operasjon V for vanvidd (1970) og Psycedelica Blues (1969). «La-la-la-la» fra sistnevnte film kom på EP, og finnes også på CD-en Maiden Voyage (2002), en samling norsk musikk fra 60- og 70-tallet. Til Hjelp – vi får leilighet (1965), lansert som den første norske filmmusikalen, skrev han sammen med Robert Normann og til tekster av Alfred Næss «Å, som den satt» for Per Asplin og den drivende, og harmdirrende jazzlåten «Jeg kan klare meg selv uten deg» for Wenche Myhre. Disse ble utgitt som single, og Wenches sang, som senere er på CD, har kultstatus som Norges første musikalske feministproklamasjon. Tittelmelodien fra TV-serien om samegutten Ante (1975) ble en stor slager med Ellen Anna Buljo (14 uker på VG-lista, nådde 2. plass). Karlsen har også skrevet musikk for TV, kortfilmer og utallige reklamefilmer. Hans mest kjente komposisjon er «Titten Tei» (1971) til dukken som Birgit Strøm ga liv til.

Kjell Karlsens 70-års dag ble markert med en stor konsert i Oslo Konserthus, hvor både hans storband og hans «lille orkester» medvirket sammen med en imponerende rekke artister. Oslo Konserthus huser også konsertserien JazzAkademiet, som han var initiativet til og er konsertvert for. I 2004 var serien inne i sin sjette sesong. Kjell Karlsen mottok Kongens fortjenestemedalje i gull i 1999.

I selskap med Kjell Karlsens Orkester (Triola, 1968)
I selskap med, Vol.2 (Triola, 1969)
I selskap med, Vol. 3 (Triola, 1971)
Kjell Karlsens orkester (Karussell, 1972)
Låt oss säja´t med toner (Karussell, 1972)
Solskinn følger alltid regn (Karussell, 1972)
Kjell Karlsen spiller James Last (Polydor, 1972)
Spanske øyne (Karussell, 1973) m/Webe Karlsen og Jan Thoresen
På oppfordring spiller vi... (Polydor, 1975)
Come Dance With Us (Polydor, 1978)
Sammen igjen (EMI, 1976)
Do You Mind? (NOPA, 1984)
Julestemning (Unimax, 1990)
Seier’n er vår (Olympia, 1994)
Slottstappet (NR Music, 1997)
Big Band Bonanza (Tylden & Co., 2001)
Kjell Karlsen: Portrait Of A Norwegian Jazz Artist (Gemini, 2001)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten