Klouman, Carsten

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Carsten Klouman har signert arrangementer for hundrevis av norske artister på plate og i radio og TV (Foto: Jan Nordby/NRK/SCANPIX)

Carsten Klouman hadde orkesterledelsen på de populære platene om ''Colargol ''(1974)

Pianist, arrangør, orkesterleder og komponist, f. 21.08.1923. Han har vært en sentral skikkelse i jazzpreget underholdningsmusikk siden han debuterte 18 år gammel som pianist på innspillinger med ensemblet String Swing (1941), og han har vært profesjonell pianist i hele etterkrigstiden. Med sin swingpregede stil var han en av landets mest populære jazzpianister på 50-tallet. Han kan høres på sitt ypperste med egen trio (Tore Birkedal, trommer og Frank Cook, bass) i «Shine» (1954). Han spiller med Verden Rundt's All Star Band på «Blue Skies»/«Jumpin' At The Woodside» (1955), og er solo ragtimepianist på «Zambezi»/«Crazy Otto Rag» (1956).

I 1954 ble han fast pianist på Chat Noir, der han var kapellmester i 1957–58. I 1955 platedebuterte han som arrangør og kapellmester på innspillinger med Eric Løchen og Kari Diesen. I en tiårsperiode fra 1956 var han kontraktfestet arrangør på mer enn 300 innspilinger for selskapet Iversen og Frogh, som sto for de norske utgivelsene på His Masters Voice (HMV), Columbia og Odeon. Her gjorde han rundt 50 arrangementer for Inger Jacobsen i årene 1957–66, inkludert så og si alle slagere hun hadde i denne perioden. Han gjorde også rundt 30 arrangementer for Jens Book-Jenssen (1957–68), 25 for Jan Høiland (1957–63) og videre for bl.a. ►Lille Grethe (Kausland), Åse Wentzel, Engedahl og Stordahl, Willie Hoel, Anita Thallaug, og senere for Magni Wentzel og Bente Aaseth. I 1956 arrangerte han innspillingen av den første norskkomponerte rockelåten, «Rock, Rock, Rock» (Arne Bendiksen/Frank Cook) fra filmen Gyldne Ungdom for norskamerikanske Mary Anderson. Riktig kuriøs er en single med Carsten Kloumans orkester utgitt til HMV´s Refrengsangerkonkurranse i 1956, med orkesterbakgrunner uten sang til «Jeg elsker ditt smil»/«Lullaby Of Birdland». Han og Egil Monn-Iversen er pianoduo for Nora Brockstedt i revyvisa «Jeg er en liten en av dem det er for mange av» (1958) og han arrangerte hennes single «Rosene i Golden Bar»/«Postkassen» (1959) med melodier av Maj Sønstevold til tekster av Arne Paasche Aasen. På slutten av 60-tallet arrangerte han for Inger Lise Andersen(Rypdal), Stein Ingebrigtsen, Asa (Asbjørn Krogtoft) og Vidar Lønn-Arnesen. Han signerte halvparten av Kirsti Sparboes Spellemannprisbelønnede Dager med deg (1972) og hele Brynjar Hoffs A Little Light Music (1987).

Fra slutten av 50-tallet var han en av de mest benyttede arrangørene for Kringkastingsorkesteret og andre ensembler i radioen, bl.a. i de mange Show fra Store Studio, og senere i TV, der han også ledet orkesteret i magasinprogrammer som Ukespeilet, Kveldsforum og Lørdagslag. For radioen har han signert arrangementer for alle sentrale norske artister fra 50- til og med 80-årene, fra Jens Book-Jenssen til Ellen Nikolaysen og Kari Bremnes. Han har også arrangert utallige Grand Prix-melodier, og ledet orkesteret i de norske finalene i 1975, 1977 og 1978. Han dirigerte for Norge internasjonalt i finalene i 1972, 1973, 1975, 1977 og 1978.

Som komponist er han representert på flere av platene i serien Light Music From Norway, med «Fantasi for orkester» (1958, vol. 2), «Spradebassen» (vol. 6), «Snapshots, suite for orkester» (1968, vol. 8), og han har skrevet verker som «Lullaby For Twins» (Music From Norway, 1982), «Still Hazy After All These Years» (Do You Mind, 1984), «Facing Mount Kenya» for storband (1978, Jazzway To Norway, 1979) , «Capriccio for strykekvartett» (1971), Contrasts (1972) og «Capriccio for orkester» (1989). Han har mottatt NOPAs pris for årets verk to ganger.

Carsten Klouman har ikke skrevet melodier som er blitt slagere, og han har vært lite aktiv i LP/CD-sammenheng, bortsett fra som dirigent og arrangør på diverse NOPA-utgivelser. Likevel har han, med sine hundrevis av stilsikre arrangementer for singleplater, og i radio og TV hatt stor betydning for utviklingen av det typisk norske orkestrale underholdningssoundet. Han har ikke vært aktiv siden tidlig på 90-tallet.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten