Kolstad, Henki

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Skomakerrollen i ''Skomakergata'' (første gang vist i 1979) av Bjørn Rønningen var Henki Kolstads største TV-suksess, og gjorde lykke også på plate (1980)

Henki Kolstads selvbiografi, ''Teater i blodet'' (1989), gir et innblikk i hans liv som scene-, film- og plateartist fra 20-tallet til nærmere tusenårsskiftet

Sanger og skuespiller, f. 03.02.1915 i Oslo, bror av Lasse Kolstad. Han debuterte som 13-åring på Nationaltheatret i 1928, og hadde sin «voksendebut» på Centralteatret i 1936. Han har vært ansatt ved Trøndelag Teater, Det Nye Teater, Edderkoppen, Centralteatret og i 1964–86 ved Nationaltheatret. I tillegg til sin mangfoldige karriere i taleroller, har han også gjort seg sterkt bemerket i operetter, ikke minst som Leopold i diverse oppsetninger av Sommer i Tyrol, og i musikaler, der glansrollen er Alfred Dolittle i My Fair Lady, som han spilte i den første norske oppsetningen på Folketeatret i 1959 med Mona Hofland som Eliza, og i 1973 mot Sidsel Ryen. Fra den første finnes dessverre bare en EP (1959), der han synger «Har'u bitte litt' grann flaks» og «Få mæ i kjærka straks» i forkortede versjoner. Hans siste hovedrolle i en musikal var i Sebastians Skatten på Sjørøverøya mot broren Lasse på Chateau Neuf i 1989.

Han har ikke vært spesielt aktiv på platefronten, men spilte inn det som er blitt stående som klassiske versjoner av flere Thorbjørn Egner-viser på 50-tallet; «Vesle Hoa»/«Sjørøvervise» (m/The Monn Keys, 1954), Kardemommeviser (m/Per Asplin, Thorbjørn Egner, Anne Cath. Vestly og Yukon Gjelseth, 1955) og «Muntre Musikanter» (m/ Per Asplin og Anne Cath. Vestly)/«Den rike mann» (1956). Hans mest kjente filmmelodi, «Hva er vel livet uten deg» fra Vi gifter oss (1951), ble innspilt på plate av Jens Book-Jenssen. Først på Norske Filmklassikere (1993) kunne vi høre ham synge den, sammen med Inger Marie Andersens «dubbe»-stemme, hentet direkte fra lydsporet til filmen. Han har gjort stor innsats som norsk stemme på lydsporet til flere Disneyfilmer, men sin aller største suksess, også på plate, har han hatt som Skomaker Andersen i Bjørn Rønningens Skomakergata (1980), en plate som dukker opp på hitlistene igjen hver gang denne juleserien vises som NRKs adventskalender. Serien er også utgitt på DVD.

My Fair Lady (RCA, 1959) norsk originalcast, EP
5 Loddrett (Triola, 1959) originalsoundtrack, EP
Aristocats (Disneyland, 1971) norsk soundtrack
My Fair Lady (Polydor, 1973) riksteaterversjon
Flåklypa Grand Prix (Polydor, 1975) originalsoundtrack
Robin Hood (Disneyland, 1975) norsk soundtrack
Skomakergata (CBS, 1980) norsk soundtrack
De seksten beste Egnerviser (Musica, 1982) (CD 1993)
Skjønnheten og udyret (Walt Disney Records, 1992) norsk soundtrack
Aladdin (Walt Disney Records, 1993) norsk soundtrack
Norske Filmklassikere (NorDisc, 1993) m/flere art.
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten