Kvist, Per

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Revyskuespilleren og slager­forfatteren Per Kvist var en av de morsomste scenepersonlighetene vi har hatt

Vidar Wexelsen, revyskuespiller, vise- og slagerforfatter, 04.04.1890–23.05.1947, født i Overhalla. Kvist er kjent som en av de morsomste scenepersonlighetene vi har hatt. Som sønn av Nidaros-bispen var han nok påtenkt en annen karriere enn på de skrå bredder. Han var elev på Fahlstrøms Theater i 1909–10, deretter to år til sjøs, og så kontorist ved jernbanen. Så fulgte en tid som viseforfatter og skuespiller ved Chat Noir i 1914–19. Han var også redaktør av vittighetsbladet Tyrihans. Om ankomsten til Chat Noir forteller han: «Jeg arbeidet i en antikvitetsforretning. Så kom Bokken Lasson inn og kjøpte meg sammen med et tinnfat – for 60 kr». Kvist var også knyttet til Chat Noir i 1921–27 og etter 1929. I 1927–29 var han direktør for To Små Kroner. Kvist skrev flere revyer for Chat Noir, og utga viser, vers og barnebøker. Han medvirket i seks norske spillefilmer, hvorav tre lydfilmer. Fra filmkarrieren huskes han som Elias i Fantegutten (1932) og Mathias i De vergeløse (1939). Grammofoninnspillinger for GC i 1914, og i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene for HMV, Parlophon og Odeon. Sammen med Kristian Hauger laget han flere slagere, bl.a. den populære «En Oslodag». En annen perle er fra jobbetiden under slutten av første verdenskrig: «K.N.S». Fra annen verdenskrig huskes bl.a. «Optimisten og pessimisten». Fra 1942 var han ansatt som revyforfatter på Edderkoppen, og laget flere revysuksesser for Leif Juster, som «Leve de Forenede Nasjoner» (1945).

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten