Langbo, Kirsten

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Kirsten Langbo vil alltid bli husket for sin kjenningsmelodi til ''Barnetimen for de minste,'' der hun spilte «Bayersk polka» på slurva og gitar (Foto: Sverre A. Børretzen/Aktuell/SCANPIX)

Sanger, komponist og forfatter, 13.09.1909–08.01.1996, fra Gran på Hadeland. Hun skrev og opptrådte først og fremst for barn, og hentet sitt stoff fra oppveksten som en av 13 søsken i bygdemiljø. Hun var en sentral skikkelse i Barnetimen for de minste fra tidlig på 50-tallet, alltid med sin høyst spesielle versjon av «Bayersk polka», spilt på slurva, som innledning. Hun fortalte og sang, akkompagnert av eget gitarspill, ofte med småjenta Berte som hovedperson. Fortellingene og visene dukket også opp i bokformat, først med Morn igjen (1957). Med sine dukker og sine evner som buktaler turnerte hun landet rundt på 60- og 70-tallet som et helt enkvinnesteater. De fleste som vokste opp i nærheten av et Barnas dag-arrangement, vil huske henne som et høydepunkt fra disse.

Hennes første plate (1956) var en EP med egne viser, «Jenta som ikke ville ha mat»/«Mamma-e-a-e-a»/«Loftsmusene»/«Musene leker gjemsel», den siste med melodi av Hans Erichsen. I 1960 utga hun EP-platen Berte fra Barnetimen (Philips), og i 1961 var hun sammen med kollegaene Alf Prøysen, Kjell Lund og Ingebrigt Davik på EP-platen Trafikk-ABC , senere gjenutgitt bl.a. på Barnas Trafikkplate (1970), og i utdrag på Polygrams Prøysen-boks. EP-platen Det var en gang en sang (1964) inneholder ti viser, og LP-platen Barnetime for store og må (1972) er formet som en barnetimesending. Barndomsskildringen Heme hos oss (1978) er hennes eneste bok beregnet på et voksent publikum.

Barnas trafikkplate (Philips, 1970) m/flere art.
Barnetime for store og små. (Aksent, 1972)
Jul for hele familien (EMI, 1978) m/flere art.
Barnas Store Ønskeplate (Philips, 1979) m/flere art.
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten