Langlie, Britt

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Britt Langlie i sitt livs rolle i 1980 som Edith Piaf i forestillingen ''Piaf'' på Det Norske Teatret. Stykket ble spilt over 200 ganger og plateversjonen lå 8 uker på VG-lista.

Sanger og skuespiller, f. 14.01.1945 i Trondheim. Hun debuterte på single i 1963 med Sigurd Jansens orkester, «Aldri i livet» (Pretty Boy Lonely)/«Aldri mer» (Sum, sum, lilla sommarbi) før skuespillerdebuten på Trøndelag Teater i 1966, og har vært ved Det Norske Teatret fra 1967. Hun har vært en sentral skikkelse i norsk musikal siden hun var Hodel i Spelemann på taket (1968). Året etter spilte hun over hundre forestillinger som Pippi Langstrømpe, før hun ble landskjent som Josefine Torsøien i Egil Monn-Iversen og Harald Tusbergs musikalversjon av Bør Børson jr. (1972). Med den samme åpne tillitsfullhet var hun Milja i Monn-Iversen/Tusbergs Ungen (1973). Begge ble utgitt på LP og filmatisert (1974). Andre suksesser er Prøysen-forestillingen Kjæm du i kveld (1974), Taube-kabareten Så lenge skuta kan gå (1978, også TV-versjon og plate 1979), og rollen som Shen Te/Shui Ta i Brecht-musicalen Det gode menneske i Sezuan (1975).

Hennes livs rolle er Piaf, spilt over 200 ganger fra 1980, og senere vist i TV. Platen fra oppsetningen kom i 1981 og var en studioproduksjon med utvidet, stort orkester, og lå åtte uker på VG-lista. Litt av en bragd for en norsk musikalplate. Etter denne enorme suksessen hadde hun hovedrollen i rockemusicalen Det er jo mitt show! (1982) på ABC-teatret, og hun var Gunvor Smikkstugun i Alf Prøysen/Finn Ludts Trost i taklampa (1984), teaterets siste forestilling i det gamle Casino (nå Filmteatret) i Stortingsgata. På det nye teateret har hun deltatt i Cabaret Becaud og i Prøysen-forestillingen Så seile vi på Mjøsa. Hun var moren i Blodsbrør og Helene Westman i Monn-Iversen/Runar Borges Brørne Østermanns Huskors (1992). Britt Langlie har ellers gjort seg sterkt bemerket innenfor et bredt rolleregister, både på Det Norske Teatret, på film og i TV, der hun bl.a. var Ragnhild i serien bygget over Olav Duuns Medmenneske. Hun har ikke vært særlig aktiv som plateartist, men synger tittelrollen i en studioversjon av Disneys Mary Poppins, i en svært individuell tolkning.

Spelemann på taket (NorDisc, 1968) norsk originalcast, mini-LP
Mary Poppins (Disneyland, 1971) norsk studiocast
Bør Børson jr. (Polydor, 1972) originalcast
Ungen (Polydor, 1973) originalcast
Så lenge skuta kan gå (Polydor, 1979) originalcast, dobbel-LP
Piaf (NorDisc, 1981) norsk originalcast
Brørne Østermanns huskors (NorDisc, 1992) originalcast
Trondhjæmsvisan (Plateselskapet, 1993) m/flere art.
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten