Larsen, Rune

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Rune Larsen startet ungdomskoret Gospel og ga ut flere plater med dette. Soloplaten ''Ikke bare gospel'' (1975) inneholdt også stort sett kristne sanger

På ''Tilbake til en ny tid'' (1976) hyllet Rune Larsen 60-tallets politiske idealer med norske versjoner av sanger av bl.a. Victor Jara, Bob Dylan og Mikael Wiehe

Vokalist, journalist, produsent og programleder, f. 08.08.1948 i Bergen. Rune Larsen har gjort det meste: Han har vært vokalist i rockeband på 60-tallet, journalist i to aviser, KFUM-sekretær på 70-tallet, leder for Ten Sing i 12 år, grunnlegger av Norges første barnegospelkor, direktør for eget plateselskap, talentjeger, manager for Sissel Kyrkjebø, medansvarlig for tidenes største platesuksess i Norge, forfatter av to bøker, programleder for mer enn 100 TV-programmer og vokalist på drøyt 30 plateutgivelser.

Rune Larsen debuterte på scenen i mai 1957 i rollen som politimester Bastian. Han ble medlem av bandet The White Shirts i 1960, og deltok to år senere i en talentkonkurranse sammen med sitt andre band, Black Diamonds. Her ble han oppdaget av Jørg-Fr. Ellertsen og tilbudt solokontrakt, men takket nei. Etter å ha gjort sin TV-debut i programmet PopCorn i 1964, ble Larsen tilbudt plateinnspilling med Philips av Per W. Kilde. Hans første plateinnspilling kom ut året etter, singlen «Cinderella»/«Y’arriva», innspilt sammen med gruppen Teen Beats.

Larsen ble kjent med Helge Nilsen i løpet av 1964. Nilsen var på den tiden vokalist i The Stringers, og Larsen ble hans etterfølger i bandet. En periode sang de også begge to med The Stringers, og det var da begrepet Helge & Rune oppsto. Deres første plate sammen, singlen «Den första gång jag såg dig», ble innspilt sammen med Benne Iversen og solgte mer enn 8000 eksemplarer. Duoens største suksess i denne perioden var likevel deltakelsen på JA-platen i 1966, der de fremførte en opprocket versjon av «Per Spelemann». Det ble flere singleutgivelser, deriblant «Et skrik av stillhet» og «Løp, løp, skyt». Arne Bendiksen ville lansere Helge & Rune i Tyskland, men de to bergenserne valgte å bli i Norge.

Larsen ble journalist i 1967, og la etter hvert karrieren som rockesanger til side. Han ble en kristen, og dette kom til å prege virket ham de neste årene. Han startet ungdomskoret Gospel i 1969. Med dette koret laget han to LP-er, Jeg vil tro i 1970 og Syng en gledens sang i 1972. Han laget også to LP-er med gruppen Frisk Luft, Gospel Live i 1972 og Frisk Luft 2 i 1975. Fra 1974 til 1978 var Larsen sekretær for KFUM i Trondheim og Bergen. Mens han oppholdt seg i Trondheim, startet han landets første barnegospelkor. Han laget også albumet Tilbake til en ny tid, der han hyllet 60-tallets politiske idealer.

Den første gang Rune Larsen var programleder i TV, var i programmet Gospel synger gospels i 1970. Midt på 70-tallet ble Larsen oppfordret av Sverre Tinnå i NRK til å lage en norsk variant av den svenske TV-suksessen Hela kyrkan sjunger. Larsens programserie fikk navnet Hele menigheten synger, og ble en stor suksess både på TV og plate. Den første LP-en med sanger fra TV-serien solgte 60 000, overraskende høyt for en kristen plate. En oppfølger med julesanger ble også en suksess med 38 000 solgte. Kjenningsmelodien til Hele menigheten synger, «Han er min sang og min glede», ble en gjenganger i Ønskekonserten.

Larsen kom tilbake til Bergen og arbeidet som journalist igjen i årene 1978–81. Samtidig gjenopptok han samarbeidet med gamle kolleger fra 60-tallet. Sammen med Trygve Thue laget han Speiderplaten i 1978, og året etter ble han gjenforent med Helge Nilsen på albumet Barn av samme jord. Dette var en plate utgitt av Bergens Tidende, og inntektene gikk til UNICEF.

På tampen av 70-tallet valgte Larsen å ta barna med seg på scene og plate. Først fikk Line og Kim delta, senere kom også Tonje med. Line, Kim og Rune laget to LP-er (Familiealbum i 1979 og Steg for steg i 1982), mens Tonje deltok på Nå tennes tusen julelys i 1984. Et nytt vendepunkt i livet kom i 1981, da Larsen og hans kone forlot jobbene sine for å starte plateselskapet Noah. Den første utgivelsen, Guds kjærlighet, solgte 27 000 og ga det nye selskapet det første av mange platetrofeer.

Helge & Rune gikk tilbake til røttene fra 50-tallet da de laget albumet Sweet Mints i 1981. Produsent var Trygve Thue, og musikerne var medlemmer av Saft. Dette førte til flere produksjoner med gammelpop – bl.a. to kassetter utgitt av Bergens Tidende under tittelen Gammelpopens venner. Rolf Skogstrand ble tredjemann på laget på albumet Lykkelige år i 1984, og våren 1987 ble det laget en video med intervjuer og konsertopptak av flere bergensband fra 60-tallet. I ettertid fungerer disse produksjonene som en forsmak på menyen som Larsen skulle presentere noen år senere gjennom TV-serien Lollipop.

Senhøsten 1983 ble Larsen introdusert for Sissel Kyrkjebø av Nils Abrahamsen i NRK. Abrahamsen var programleder for den populære TV-serien Syng med oss, og sammen med Larsen utformet han innholdet på en plateutgivelse basert på noen av sangene i serien. Syng med oss ble en salgssuksess, og var samtidig starten på Kyrkjebøs karriere. Etter den eventyrlige suksessen med hennes to første plater på egen hånd – hvorav den ene, Glade jul, satte norsk rekord med 500 000 solgte enheter – begynte pressen å omtale Rune Larsen som Kong Midas. Dette hadde en viss innvirkning på Larsens avgjørelse om å trappe ned virksomheten som manager og platedirektør. Han overlot til andre å styre karrierene til Sissel Kyrkjebø og Karoline Krüger, som han hadde oppdaget i 1984, og begynte på tampen av 80-tallet å planlegge en ny TV-serie.

Våren 1989 lanserte Rune Larsen en av tidenes norske TV-suksesser – Lollipop. Konseptet var enkelt, nært og fengende, og det avstedkom tre serier og like mange plater. De tre platene og en samleplate solgte til sammen 240 000 eksemplarer. Nye TV-serier fulgte på 90-tallet, deriblant Scala, Casablanca, Noteknekk og Larsen spesial. Hans første serie i det nye sekelet var Absolutt norsk, der han sammen med Jan Eggum gjorde en presentasjon av norsk musikk på TV.

Rune Larsen har mottatt en rekke priser i årenes løp for sitt arbeid, både for norsk musikk og innen det kristne miljøet i Norge. Han har skrevet to bøker: Steg for steg i 1984, Troende til alt i 1996. Han har deltatt to ganger i Melodi Grand Prix: Robåtrock i 1977, og Det skulle vært sommer (duett med Helge Nilsen) i 1993. I tillegg til de platene som er nevnt, har Rune Larsen deltatt på bl.a. Hit House Festival (1965) og Vill i vest (1985). Hans samlede platesalg har for lengst passert 700 000.

Barnegospel (Polydor, 1975)
Ikke bare gospel (LU-MI, 1975)
Han er min sang og min glede (LU-MI, 1976)
Tilbake til en ny tid (Arctic, 1976)
Hele menigheten synger julen inn (LU-MI, 1977)
Hele menigheten synger lovsanger (LU-MI, 1978)
Barn av samme jord (BT, 1979) m/Helge Nilsen
Familiealbum (LU-MI, 1979)
Sweet Mints (Snowflake, 1981) m/Helge Nilsen
Guds kjærlighet (Noah, 1981)
Steg for steg (Noah, 1982)
Den himmelske lovsang (Noah, 1983)
Lykkelige år (Noah, 1984) m/Helge Nilsen og Rolf Skogstrand
Nå tennes tusen julelys (Noah, 1984)
Fra spøk til alvor (Noah, 1984)
Flammen (Noah, 1985)
Julegleder (Noah, 1992)
Røtter (CNR, 1993)
20 barnesanger (CNR, 1993) samleplate
Nære ting (CNR, 1997) m/Tor Endresen
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten