Ludt, Finn

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Finn Ludt debuterte som pianist i 1945, og begynte tidlig å komponere, bl.a. «Syng en liten sang», som ble lansert på Chat Noir av Per Christensen

Komponist, pianist og oversetter, 16.11.1918–13.08.1992, fra Fana. Han var utdannet pianist og komponist ved Musikkonservatoriet i Bergen i 1932–40, bl.a. av Sparre Olsen. Etter videre studier i Oslo i 1940–45 debuterte han som pianist i 1945, og var deretter aktiv i mange år som pianist, akkompagnatør og musikkritiker i Morgenbladet fra 1946. Han fikk musikkritikerprisen for 1972/73. Ludt var i mange år repetitør ved Statens Teaterhøgskole, og musikkonsulent ved Det Norske Teatret og Nationaltheatret.

Mest kjent er han som komponist, bl.a. av flere musikaler. I tid og form spenner disse fra Når kvinner ikke vil (1951, med sangene «Led meg» og «En mann», innspilt av Astri Herseth) etter Lysistrata av Aristofanes, til Arnljot Eggens omdiskuterte politiske omreisende forestilling for Nationaltheatret, Pendlerne (1972). Mest kjent er musikalversjonen av Alf Prøysens Trost i Taklampa (Det Norske Teatret, 1963). Fra den ble det gitt ut singler med «Blåklokkevikua» og «Bære vent» med Sølvi Wang, som spilte Gunvor Smikkstugun i uroppførelsen. «Dobbelt bokholderi» og «Eva og Roy» med ►Åse og Børt-Erik Thoresen og «Tonettas Masurka» med Elisabeth Granneman, med Egil Monn-Iversens originale orkesterarrangementer. Trost i Taklampa er den eneste norske musikal som er oppført så mange ganger at klassikerstatus er sikret. Det er imidlertid aldri gjort noen komplett plateinnspilling, selv om et slikt prosjekt faktisk ble påbegynt hos Egil Monn-Iversen A/S, med et antall ferdige orkesterbakgrunner i stereo, og en ikke utgitt innspilling av den berømte «Snekkesvekaras marsj» med Lasse Kolstad, Ola. B. Johannessen, Tom Tellefsen og Jack Fjeldstad. Prøysens egen radioversjon (1966) av «Slettemazurka» med Inger Jacobsen er inkludert i CD-boksen Original Prøysen (Kirkelig Kulturverksted, 1993), mens ►Nora Brockstedt har gjort to kjente innspillinger av Blåklokkevikua (1972 og 1993). I tillegg kommer en modernisert versjon med Tre Små Kinesere (1994). Ludt skrev musikken til filmene I faresonen (1961) og Streik! (1975).

Finn Ludt tonesatte et utall dikt og visetekster i et svært bredt spekter, og mange er å regne som klassikere i norsk populærmusikk. For Alf Prøysen skrev han «Lillebrors vise», «Blåbærtur'n», «Pelles Bursda'» og «Cirkusvisa» (1948) og «Kyllingen» (1953). Original Prøysen inneholder også radioinnspillinger av «Godnattsang» og «Eplekartens sang» (1946), «Vekkevise», «Hatten fra Kristiansand» og «Humla og Per» (1949). Ludt skrev også melodier til mange av Ragnhild Knagenhjelms viser i Barnetimen. Han er ellers sterkt forbundet med tekster av Einar Skjæraasen, som «Vandringsvise», «Danita den skjønne av Danmark», «Det lufter lørda'n» og «Han som inga jente fekk», alle innspilt med Erik Bye i 1966. Han skrev også melodier til mange av Erik Byes egne viser, både til Søndagsposten, og plater som «Ridder rid av gårde» og «Hildringstimen» (1972), «Vår Herres Klinkekule» og «Portrett i januar» (1974), «Again The Road» og «Grandpa Johnson» (1976) og «Drømmeren i tårnet» (1979). Spesiell er den beskt satiriske «Hersker og narr», skrevet for Rolf Just Nilsen til et TV-program. Vandring på Vårherres klinkekule (1986) inneholder ti av Byes og Ludts kjente viser sammen.

En stor slager var Stanley Jacobsens «Skigardsvise» (1976), også innspilt av Hanne Krogh (1982). Finn Ludt har ellers tonesatt lyrikk av Olav Aukrust, André Bjerke, Inger Hagerup, Klaus Hagerup, Hans Børli, Edvard Hoem, Alfred Hauge, Vilhelm Krag, Jens Bjørneboe og Arnulf Øverland. Hans melodi til Ibsens «Solveigs sang» er den eneste som tar hensyn til at Solveig på dette tidspunkt er en gammel kvinne. Den finnes innspilt, sammen med andre melodier til Peer Gynt i NRK, med Lalla Carlsen fra en Radioteateroppsetning (ca. 1960). Til Finn Ludts enorme produksjon hører også kammermusikk og større orkesterverker, sammen med ballettmusikk og musikk til utallige teaterstykker, bl.a. mange av Ibsens skuespill. Nationaltheatret hyllet ham med en egen forestilling basert både på scenemusikken, musikalene og visene. På I Fløyterens hjerte (1990) blir en del av hans sanger fremført av Lars Klevstrand, akkompagnert av Egil Kapstad og Arild Andersen.

Erik Bye synger Einar Skjæraasen (Philips, 1966)
Vandring på Vårhereres klinkekule. En konsert med viser av Erik Bye og Finn Ludt (Kirkelig Kulturverksted, 1986)
I fløyterens hjerte (NOPA, 1990) m/Lars Klevstrand
En sang under skjorta (Philips, 1995) dobbel samle-CD m/Erik Bye
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten