Lønn-Arnesen, Vidar

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Vidar Lønn-Arnesens første egne LP het ''Jo mere vi er sammen'' (1975) og inneholdt en rekke allsang-vennlige melodier som «Per Spelman», «Tyven tyven» og «Åkken bom»

En av Vidar Lønn-Arnesens største suksesser var TV-serien ''Da Capo'', som han startet i 1991 og ledet i 12 år. En av platene basert på serien heter ''A la Da Capo!'' (2000)

Vokalist, tekstforfatter og programleder, f. 22.06.1940, oppvokst i Horten. Han er ansvarlig for mange av de mest populære og toneangivende programmer innen populærmusikk i radio og TV. Navnet Vidar Lønn-Arnesen har en spesiell klang blant publikum i alle generasjoner: For de yngste er han den syngende onkelen i Barne-TV, for ungdommen er han synonymt med Ti i skuddet, og for de godt voksne er han den smilende allsangverten i Da Capo.

Vidar Lønn-Arnesen startet sin karriere på gutterommet, der han laget egne radioprogrammer på familiens båndopptaker. Han var aktiv i «Barnetimen på Horten Kino» og redaktør av flere skoleaviser. Sammen med en kamerat startet 15 år gamle Vidar den lokale Flakong Radio i 1955. Redaksjonen holdt til på et loft midt i Horten med en radiosender fra annen verdenskrig, og sendte ulovlig i nesten to år. Stasjonen skulle gi NRK konkurranse, og ble meget populær i området rundt Oslofjorden. Til slutt ble stasjonen peilet inn av politiet og stanset.

Vidar startet sanggruppen Top Trio, og platedebuterte i 1958 med denne gruppen. «Eselsangen» ble populær på Ønskekonserten i radio. Under tiden som velferdsoffiser på Lahaugmoen begynte Lønn-Arnesen å arrangere konserter med datidens populære artister. Her dannet han også gruppen The Tainers, som senere skiftet navn til Tre Tainers og fikk platekontrakt. Gruppen ga ut en rekke singler som ble favoritter i radio, bl.a. «Tre døgn i bua» og «Der björkarna susa».

Lønn-Arnesens karriere i NRK startet i 1962 med TV-showet Sommerlørdag ved fjorden. Kort tid etter kom han opp med en TV-serie for ungdom, Pop Corn, som ble sendt fra Centraltheatret i flere år. Sommeren 1964 laget han sitt første selvstendige radioprogram, og 1. januar 1965 ble han ansatt i barne- og ungdomsavdelingen i NRK radio. 23. april 1965 var en merkedag i norsk radiohistorie: Det var dagen da det første Ti i skuddet ble sendt. Programmet ble en kjempesuksess, og Lønn-Arnesen ledet det frem til 1970, og senere fra 1981 til 1991.

Høsten 1994 startet Lønn-Arnesen et allsangprogram med Philip Kruses orkester og mange gjester. Programserien, Familietreff i Store Studio, avstedkom også flere plateinnspillinger, bl.a. Jo mere vi er sammen. Lønn-Arnesen fikk også anledning til å lage plater for barn. Fra denne tiden er hans tolkninger av Alf Prøysens barneviser de mest populære. I fjernsynet fortsatte han med barneserien Puslespill og ikke minst Landhandelen – den første TV-produksjonen som tok norsk country på alvor. Denne serien resulterte i platene Vill Vest og Countryfest 1–9. Lønn-Arnesen deltok på de fleste av dem, side om side med bl.a. Lillian Askeland og Ottar «Big Hand» Johansen.

Våren 1991 lanserte Lønn-Arnesen en av sine største suksesser i form av TV-serien Da Capo. Oppskriften her var gode, gamle slagere i allsang med stort publikum, og en rekke kjente og kjære gjester. Også denne TV-serien avstedkom plateutgivelser. Etter tolv år med Da Capo, gikk Lønn-Arnesen tilbake til radio. I serien Alle tiders blinkskudd fikk han nok en gang boltre seg med det som for mange lyttere er hans spesialfelt; den gode, gamle popmusikken fra 50-, 60- og 70-tallet. Vidar Lønn-Arnesen har mottatt en rekke priser i årenes løp for sitt arbeid.

Vidar synger Prøysen (Flower, 1974)
Jo mere vi er sammen (Flower, 1975)
Jo mere vi er sammen, Vol. 2 (Flower, 1976)
Julepresangen (Flower, 1980)
Countryfest i kveld (AB Records, 1984)
Vill vest med Vidar (Mariann, 1988)
Da Capo! (CNR Records, 1992) m/flere art.
Vidar synger Egner (Askeladden, 1994)
Vidar synger Prøysen 2 (Askeladden, 1995)
À la Da Capo (Carat, 2000)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten