Mathisen, Tom & Herodes Falsk

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Musikken fra Tom Mathisen og Herodes Falsks spillefilm ''Showbiz''

Tom Mathisen & Herodes Falsk (Foto: Morten Andersen)

Ellevill gjøglerduo bestående av Tom Mathisen fra Oslo, og Herodes Falsk, alias Kim Hansen, fra Drammen. Humoren til Mathisen og Falsk har gitt dem like mange fiender som tilhengere. Noen mener at alt duoen gjør er pubertalt og usømmelig, mens andre faller i staver og ler seg fillete av det de mener er humor som ligger et hakk foran. Tom Mathisen og Herodes Falsk har strukket grensen for hva som er tillatt, og har på den måten klart å skape debatt.

Samarbeidet mellom Tom Mathisen og Herodes Falsk startet midt på 70-tallet, da Mathisen var medlem av visegruppen Snu, og Falsk var med i Jonas Fjeld Band. Mathisen deltok som gjest på noen av Fjeld-bandets plater, og startet trioen Prima Vera sammen med Falsk og Jahn Teigen i 1976. Denne trioen ble oppløst i 1984, og etter en kort pause fra hverandre gjenopptok Mathisen og Falsk samarbeidet som duo og videreførte stilen til Prima Vera.

Tom Mathisens første plateprosjekt utenfor Prima Vera var en seriøs viseplate. Han deltok i 1978 på en hyllest til Arne Paasche Aasen, med dikt tonesatt av hans gamle kompanjong fra Snu, Erling Bonde. Albumet bar tittelen Man gjør seg tanker. Mathisens første soloplate, Det lille som skal til!, kom i 1980. De ti egenkomponerte melodiene viste hvor Mathisen har sine røtter; i 60-tallsmusikken, spesielt i de tidlige sangene til The Beatles. Produsent var Tore Syvertsen, og musikerne som backet Mathisen var medlemmer fra Lava.

Samtidig som de kom sammen for nye plater og forestillinger, lanserte Falsk & Mathisen sine alter ego Viggo & Reidar – to uteliggere som parodierer julesanger og gamle norske slagere. Viggo & Reidar ble presentert for publikum gjennom LP-en En jul i containeren, og dukket senere opp i TV-seriene som Falsk & Mathisen laget for TV3. I disse TV-seriene dukket også samekokken Ante Valente opp. Han var en av de mange figurene som gjorde at videoene fra disse TV-seriene ble storselgere.

Platene til Tom Mathisen og Herodes Falsk har som regel holdt samme oppskrift som produksjonene til Prima Vera – en blanding av parodier på aktuelle artister fra inn- og utland, nykomponerte popsanger med tidvis dristige tekster, og korte innslag som kaller på latteren. Duoens viktigste støttespiller frem til desember 1995 var Marius Müller, som foruten å være produsent også fungerte som multi-instrumentalist og medkomponist.

Mathisen og Falsk har aldri vært kritikernes favoritter. De har alltid vært forberedt på slakt, og verst var det da de lanserte spillefilmen Showbiz i 1989. Til tross for et galleri bestående av bl.a. Anette Stai og Øyvind Blunck, ble Showbiz utropt til årets kalkun på norske kinoer. Atskillig bedre mottakelse fikk den andre LP-en fra Viggo & Reidar, parodiplaten Tidligere utgitt på alvor. Her tok de for seg norske sanger som alle hadde det til felles at de var laget og utgitt i ramme alvor, men i ettertid fremsto som ufrivillig morsomme.

Mathisen og Falsk ble gjenforent med Jahn Teigen i 2000, og gjennomførte en serie forestillinger som Prima Vera. Deretter startet de en ny trio, Credo Zeppo, sammen med Alex Rosén. Credo Zeppo ble lansert som en ny verdensreligion, og deres første forestilling var en «vekkelsesmusikal». En CD med samme tittel fra 2003 inneholdt en sang om incest, noe som utløste bråk og debatt i media. Trioen selv forsvarte sangen, men forestillingen ble fjernet fra plakaten før tiden pga. elendige omtaler.

Mathisen og Falsk har gjort en rekke ting hver for seg. Tom Mathisen er mest kjent som fortellerstemmen i TV-seriene om Brødrene Dal, og han har vært makkeren til Øyvind Blunck i flere radioserier. En av disse, Mysteriet med den falske bonden, ble gitt ut på plate i 1995. Mathisen har også arbeidet mye i reklamebransjen som konsulent, tekstforfatter og produsent. Herodes Falsk har i tillegg til de mange forestillingene på egen hånd også gitt ut flere bøker.

Det lille som skal til! (RCA, 1980) Tom Mathisen
Born In Drammen (Garbage, 1984) Herodes Falsk
Falskboy (Garbage, 1985) Herodes Falsk
En jul i containeren (Garbage, 1985)
Fusk (Sonet, 1986)
Hubaluba! (Sonet, 1987)
Showbiz (Sonet, 1989)
Tidligere utgitt på alvor (Sonet, 1989)
Fylla har skylda (Sonet, 1990)
Alle fine damer har ei stygg venninne (Sonet, 1991)
Viggo & Reidar synger julen inn (Sonet, 1992) revidert versjon
To grunner til ikke å ha sex i kveld (Sonet, 1993)
Funky Fisk (Sonet, 1994)
Børre & Gibb’s Happy Hour (Sonet, 1995)
Sånn er jeg … og det er du også (Garbage, 1996) Herodes Falsk
Chilikick! (Sonet, 1997)
Viggo & Reidar synger julen inn (Sonet, 1998) 3. utgave
Credo Zeppo (Head Of Promotion, 2003) Credo Zeppo
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten