Müller, Marius

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Marius Müllers første slager – og på mange måter hans signatur­melodi – var «Den du veit» fra LP-en med samme navn fra 1981

Marius Müllers single «Hvis du var min»/«Løp din vei» (1982) var sponset av Suzuki!

Marius Müller's Funhouse besto av Müller, Totto Hansen og Pål Reinertsen, men på platen ''Big'' (1993) deltok også vokalistene Hans Olav Solli, Jorun Irene Erdal og Christine Meyer

Gitarist og sanger fra Oslo, 20.08.1958–14.03.1999. Marius Müller regnes som en av de beste gitaristene Norge har fostret. Han hadde en lang karriere bak seg, både som soloartist, som bandmedlem og ikke minst som studiomusiker og produsent.

Marius Müller vokste opp på Oslos østkant, og startet sin karriere som proffmusiker i dansebandet Scantunes litt utpå 70-tallet. Han begynte i Alexandria på midten av tiåret, fortsatte i Charlie Band, før han begynte i Salt & Pepper Band i februar 1979. Der var han ikke lenge, før han begynte i Lava, pluss at han hadde backingjobber for Jahn Teigen. Han startet sin solokarriere på tampen av 1980, og sa takk for seg til Lava i 1982, etter å ha hatt forholdsvis store slagere med låter som «Den du veit» i 1981 og «Carmen» i 1982.

Hans første helt egne band fikk navnet Smaa Hender, og det bandet eksisterte en kort periode i 1981. Bjørn «Julle» Juliusson fra The Young Lords spilte trommer, mens Asle Nilsen fra Ruphus spilte bass.

Sensommeren samme år oppsto det en ny utgave av bandet, med Morty Christiansen (gitar), Helge Sveen (trommer) og Gil Edwards (bass). Denne utgaven falt fra hverandre fordi Edwards ikke fikk arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Smaa Hender lå langt unna det man vanligvis fant på Norsktoppen (og Müller hadde markert seg solid der), med coverlåter av bl.a. Tom Petty, Van Halen og The Rolling Stones.

Frem til 1985 hadde Müller bare sunget på norsk på plate, men nå begynte han å synge på engelsk. Karrieren gikk litt opp og ned, han var innom flere band, bl.a. en kvartett ved navn Trio Grande (ingen plater), og han hadde store økonomiske problemer en periode. Etter å ha vunnet en kunnskapskonkurranse om pop og rock i NRK, begynte han å svare på spørsmål i VG om dette emnet.

Etter hvert ble det Marius Müller Band, et band som bl.a. inkluderte trommeslageren Totto Hansen. Müller og Hansen startet så bandet Funhouse på slutten av 80-tallet. De hadde bassisten Kjetil Saunes med i begynnelsen, til Pål Reinertsen (fra bl.a. Jonas Fjeld) overtok. De brukte flere navn til å begynne med, bl.a. Marius Müller med Mus & Menn og Sheep, før det endelig ble Funhouse. Dette var en powertrio som spilte massevis av coverlåter (spesielt Hendrix) både på scenen og på plate. I en periode tidlig i karrieren spilte de fast på Smuget i Oslo hver onsdag.

Bandet fikk kontrakt med Sonet, og utga etter hvert fire album der. Hansen var ute av bildet og bandet en periode tidlig på 90-tallet, derfor spilte Per Hillestad fra Lava trommer på albumet Maximum. Hansen sluttet etter Live-albumet i 1994, og da ble Hillestad med på nytt. Marius Müllers siste soloalbum Seks (1995), var et instrumentalalbum.

Selv om ikke Funhouse solgte så voldsomt mye plater, så gikk de unna i store nok opplag til at de alltid fikk lage nye. Müller skal ha uttalt at mens andre artister solgte til gull og platina, solgte Funhouse til pappmasjé. Müller sto også bak musikken til filmene Hard Asfalt (1986) og Veiviseren (1987). Müller var også plateprodusent (bl.a. Herodes Falsk) og programleder i radioprogrammet Herre­avdelingen i NRK. Marius Müller omkom i en bilulykke 14. mars 1999. På ettårsdagen for hans død kom samleplaten Marius Müller (2000).

Den du veit (Nor Disc, 1981)
Er'e så nøye 'a? (Nor Disc, 1982)
Marius (Nor Disc, 1983)
The Big Beat (Sonet, 1985)
Boom Boom (Sonet, 1987)
Funhouse (Sonet, 1990)
Maximum (Second Hand Records, 1991)
Big (Sonet, 1993)
Plugged! Live (Sonet, 1994)
Seks (Sonet, 1995)
Det norske huset (Norske Gram, 1997)
Marius Müller (Universal, 2000) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten