Nilssen, Arvid

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Skuespiller, revyartist og visekunstner, 25.12.1913–24.03.1976, født i Alvdal og oppvokst på Høvik ved Oslo. Arvid Nilssen var en av norsk revys fremste komikere, og et revytalent vi knapt har hatt maken til. Han fikk sitt gjennombrudd i en russerevy i 1935. Lokalt var han da allerede kjent for sitt 10-ørestilbud til dem som klarte å la være å le når han skar grimaser. Sammen med bl.a. Einar Rose, Per Kvist og Lalla Carlsen representerte han bindeleddet mellom kabaret- og teatertradisjonen fra det tidlige Chat Noir- og Klingenbergmiljøet, og til det mange kaller revyens gullalder på 30-tallet. Arvid Nilssen hadde en svært personlig form i sin vise- og revykunst, med sin mimikk og ofte «veltalende» stumhet på scenen. Ved siden av engasjement på Chat Noir og Edderkoppen deltok han i turnélivet, spilte inn filmer, og var en kjær gjest i utallige radioprogrammer. I sine senere år medvirket han også i flere TV-programmer. Sketsjen «Uteligger'ne», der han er Kari Diesens stumme motspiller, er en gjenganger i NRKs underholdningsrepriser.

I populærmusikksammenheng forbindes han først og fremst med «På Enerhaugen» av Alfred Næss fra revyen Folk skal trives(1960), og med Finn Bøes og Bias Bernhofts vise om trikkekonduktøren («Bare døtt på!»), og Arild Hagas vise «Stortingsgatens Mona Lisa». Det finnes ikke så mange grammofonplater med hans populære visetolkninger, men noen har vi, bl.a. «Det er’n Lauritz» (Telefunken) og «Omsetnings-skatten» (Columbia).

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten