Ofsdal, Steinar

Del artikkelen på:
                    |     Mer

På sin første soloplate, ''Fløytesprell'' (1978), spilte Steinar Ofsdal blekkfløyte, panfløyte, sopraninoblokkfløyte, bambusfløyte, sopranblokkfløyte, sjøfløyte, tussefløyte, seljefløyte, spilåpipa, munnharpe, fiedel, langeleik, hardingfele, cuatro, gitar, kontrabass og perkusjon.

På ''Vestenfor måne'' (1989) samarbeidet Steinar Ofsdal med produsenten Atle Bakken, og de fleste melodiene var signert Ofsdal eller Bakken.

Musiker, arrangør, komponist og produsent, f. 04.10.1948 i Oslo. Han spilte blokkfløyte og trekkspill som barn, cello i NRKs juniororkester, cello og kontrabass i De Unges Kammerorkester, og han var med i diverse andre band både innenfor pop, rock, jazz og visedsang.

Ofsdal var aktiv i miljøet rundt viseklubben Dolphin på 60-tallet, og er med på en samleplate fra miljøet: Viser i trengsel (1967), og han var med i The Young Norwegians sammen med Lillebjørn Nilsen og Bjørn Morisse. Som student i Salzburg gjennom tre år, med musikkpedagogikk som spesiale og konsertblokkfløyte som hovedinstrument, ble han sterkt interessert i den norske fløytetradisjonen, spesielt sjøfløyten. Han fikk lære å spille på denne av den siste av de gamle sjøfløytespillerne i landet, Herleik Stuvstad. Den teknikken han benytter på sjøfløyten, har farget hans måte å tilnærme seg instrumenter fra hele verden på.

Tidlig på 70-tallet samarbeidet han med Jon Arne Corell, Lars Klevstrand, Lillebjørn Nilsen, ►Kari Svendsen og Carl Morten Iversen på en utgivelse med Rudolf Nilsens lyrikk. LP-en På stengrunn kom i 1973, og ble gjenutgitt på CD i 2001.

Fløytesprell, som er Ofsdals første soloplate, kom i 1978. Året etter var han, sammen med Lars Klevstrand, ute med To i spann, en plate som ble forbudt spilt på NRK – den hadde en tekst fra Dusteforbundet i Dagbladet som siterte en sangtekst hvor det ble harselert over nordnorske jenter. Ofsdals samarbeid med Klevstrand er mangslungent. De har bl.a. jobbet frem forestillingen Drømmen om Kaptein Sorte Bill (kassett 1990). Sangene og instrumentalmusikken fra forestillingen er samlet på CD-en Den magiske musikken (1994). De to er også sammen i gruppen Gatesangerne sammen med Kjetil Skaslien og Kari Svendsen, med selvtitulert utgivelse i 1994 og Oslo-viser i 2000.

Etter flere år med opptredener på festivaler og konserter i Europa sammen med Lillebjørn Nilsen, reiste de to til USA, og to konsertopptak fra South Dakota ble grunnlaget for platen Live at Sioux Falls, som kom ut i USA i 1980, året etter i Norge.

For platen Hat Trick fikk han Spellemannpris i åpen klasse i 1983. Platen ble senere det musikalske grunnlaget for NRKs Montreux-bidrag i 1984. Utover på 80-tallet kom det ytterligere to soloplater: Reisefeber (1985) og Kalender (1987). På sistnevnte høres den unge Arve Moen Bergsets guttestemme.

CD-en Sjøfløyta med Steinar Midtstigen er i dag et standardverk innen instrumentet. Den fikk Spellemannpris i 1989. På Vestenfor måne (1989) samarbeidet han med Atle Bakken, som rett etter at innspillingen var ferdig reiste til L.A. for å jobbe med Michael Jackson, og bosatte seg der. På [pi:p] (1997) med Olav Torget og Helge Norbakken gjør musikerne bruk av alle de rare og spesielle instrumentene som Ofsdal hadde samlet gjennom årene. Samme år kommer også CD-en Seljefløyta ut, en utgivelse med bare seljefløyte, både tradisjonelle slåtter og egenkomponert musikk spilt av Hans Fredrik Jacobsen og Hallgrim Berg sammen med Ofsdal.

I gruppen Bukkene Bruse har han sammen med Annbjørg Lien og Arvid Moen Bergset fra slutten av 80-årene gitt ut en rekke plater hvor egne komposisjoner i folkemusikalsk stil høres sammen med tradisjonelle slåtter og sanger. Den første kom i 1993. Fra den andre platen er også Bjørn Ole Rasch med. Flere av utgivelsene er kommet ut separat i USA, hvor The Stone Chair (Steinstolen) ble kåret til beste world music-CD i Amazon.com’s Listmania 2002.

I 2004 ble Ofsdals 10 år lange samarbeid med musikerne Becaye Aw og Kouame Sereba tilgjengelig på CD: Kaké. Hans store interesse for folkemusikk fra andre land har avstedkommet mange prosjekter, og spesielt er hans interesse blitt fanget av den kinesiske musikken – i Kina går han under navnet A Fú. Han har flere samarbeidsprosjekt hvor den kinesiske musikktradisjonen står sentralt, som i gruppen Dongxi Pengttou med de kinesiske musikerne Zhang Zhulian og Zhou Huilin. Huilin spiller hardingfele i tillegg til sine kinesiske instrumenter, han har lært felespill av Leif Rygg.

Steinar Ofsdal Trio er musikerne bak platen ­
[pi:p]. Trioen består foruten Ofsdal av Helge Norbakken, som i mange år har spilt trommer i ►Mari Boine Band, og Olav Torget. Trioen har flere samarbeidsprosjekter i Kina bak seg med kvartetten Qing Mei Jing Yue, som består Yang Jing (pipa), Liu Yuening (yang qin), Zhang Xiaohong (gu zheng) og Yu Hongmei (erhu). Yang Jing har et stort navn i Kina og Japan.

Som fløytespiller i ►Secret Garden har han turnert i Kina, USA, Norge og i Australia, med stor suksess bl.a. i Sidney Opera House. Hans nye store bandprosjekt OFSDAL ENNO hadde en knallstart på NRK i 2004, og består ellers av Unni Løvlid, Bergmund Skaslien, Olav Torget, Gjermund Silset, Helge Norbakken og Kenneth Ekornes.

Ofsdal har virket som musikkpedagog helt fra 70-tallet. Hans pedagogiske virke er i senere tid stort sett knyttet til kurs og seminarer innen folkemusikk. Han underviser i sjøfløyte ved Norges Musikkhøgskole og er fra høsten 2004 ansatt som lærer ved Ole Bull Akademiet på Voss. Han har også deltatt i arbeidet med å utforme musikkdelen av den nye læreplanen for grunnskolen av 1997.

Han har gitt ut flere notesamlinger: Steinar’s fløytebok (Frost, 1984) og Kalender (Frost, 1987), og han har gitt ut boken Norsk folkemusikk og folkedans (med CD-er, Aschehoug, 2001). Han har komponert musikk til teater, film, TV og radio, og har vært innom mange genre, men alltid brukt av sin store kunnskap om instrumenter og musikk fra hele verden.

Music (1969) m/The Young Norwegians
Fløytesprell (MAI, 1978)
To i spann (MAI, 1979) m/Lars Klevstrand
Live At Sioux Falls (ScanDisc USA, 1980) m/Lillebjørn Nilsen (NorDisc Norge, 1981)
Hat Trick (Slagerfabrikken, 1982)
Reisefeber (Slagerfabrikken, 1985)
Kalender (Slagerfabrikken, 1987)
Vestenfor måne (Slagerfabrikken, 1989)
Sjøfløyta (Slagerfabrikken, 1989)
Seljefløyta (Heilo, 1997)
[pi:p] (Grappa, 1997)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten