Raga Rockers

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Raga Rockers tok et foreløpig farvel med fansen i 1990, men vendte tilbake med CD-en ''Perler for svin'' i 1996. Bandet var nå Michael Krohn, Tore Berg, Livio Aiello, Hugo Alvarstein og Jan Kristiansen.

Raga Rockers' andre LP, ''Maskiner i Nirvana'', kom i 1985 og inneholder låter som «Blakk» og «Dårlig Karma».

Raga Rockers med Michael Krohn i spissen var blant 80-tallets viktigste rockeband. Her fra Vikateatret i Oslo lille julaften 1985 (Foto: Morten Andersen)

Rockeband fra Oslo, dannet i 1982. Raga Rockers innvarslet gullalderen til norsk rock på 80-tallet, og skulle sammen med DumDum Boys, Jokke & Valentinerne og deLillos bli omtalt som De Fire Store fra dette tiåret. Alle kombinerte røff, men melodibasert rockemusikk med gode tekster på norsk. Og nettopp på tekstfeltet skulle Michael Krohn bli en foregangsmann – med stor stilsikkerhet og språklig økonomi leverte han rammende beskrivelser av det moderne mennesket, gjerne med en solid porsjon satire og svartsyn i bunn.

Samtidig hadde Michael Krohn også en meloditeft som matchet de sterke tekstene – og i Raga Rockers også et av Norges mest veloljede rock’n’roll-maskinerier i ryggen. I Kjøtt, der Krohn spilte trommer, hadde han bidratt med sentrale låter som «Primitiv», «Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer» og «Jeg vil bli som Jesus». Som frontmann, sanger og låtskriver i Raga Rockers blomstret talentet hans på egen hånd – i form av hardtslående og ofte dødelig presis rockemusikk i hendene på bl.a. Bruno Hovden (gitar), Livio Aiello (bass), Jan Arne Kristiansen (trommer). På debutalbumet The Return Of The Raga Rockers (1983) var også nyveiv-pionéren Johnny Yen med på tangenter, mens Kjøtt-vokalist Helge Gaarder produserte.

Tore Berg ble også med som gitarist på oppfølgeren Maskiner i Nirvana i 1985 – samme år som bandet opptrådte for et rekordstort TV-publikum under live-delen av «Sammen for livet»-prosjektet. De fem albumene Raga Rockers ga ut på 80-tallet var alle med på å definere norsk rockemusikk i dette tiåret, samtidig som bandet også nøt stor popularitet live.

Det var dette moderne ubehaget som Krohn etter hvert skulle formulere til det nesten perfekte, bygd på en tung musikalsk arv fra bl.a. Iggy & The Stooges og MC 5. «Gjør ovnene klare/Skru krana på fullt» lyder en av de mørkeste linjene på Forbudte Følelser (1988). Men om undergangsfølelsen kan være sterkt til stede, og humoren i låter som «Idiotrock» etter hvert blir sjeldnere, skjer det hele fortsatt til akkompagnement av høyenergisk og livsbejaende rockemusikk.

Raga Rockers hadde en klar identitet – og kanskje også en musikalsk formel som etter hvert føltes som noe av en blindgate for den rastløse Krohn. I 1991 erklærte han bandet for oppløst for første gang. «I dag har vi endt opp i en ren entertainer-rolle, og jeg er ikke interessert i å gjenta det jeg holdt på med for fem eller ti år siden,» uttalte han i et avskjedsintervju med Musikkavisen Puls.

Raga Rockers tok et foreløpig farvel med Rock'n'Roll Party og Raga Live (begge 1990), og vendte tilbake i 1995 med Perler for svin, der Hugo Alvarstein var kommet inn på tangenter, etter at Nils Aune hadde spilt gitar (og keyboards) på Forbudte Følelser og Blaff (1989). Alive Again (1996) var innspilt på Folken i Stavanger, og bekreftet bandets stayer-evne som konsertattraksjon. Til helvete med Raga Rockers og Raga Rockers, fra hhv. 1997 og 2000, er bandets (foreløpig) siste utgivelser. Livio Aiello og Hugo Alvarstein var begge med på albumet som ble gitt ut under navnet Krohn & co. i 2002, mens Krohn søkte mot yngre krefter på det kritikerroste albumet Easy Riders i 2004.

Professor i sosialantropolgi, Geir Th. Hylland Eriksen, skriver i boken Typisk norsk fra 1993 at grupper som Raga Rockers gjorde noe verken forfattere, historikere eller samfunnsforskere tidligere hadde klart: De satte navn på det urbane Norge, og var dermed med på å skape en urban selvbevissthet hos nordmenn.

Men først og fremst spilte de ofte gnistrende god rock – og etterlot seg en drøy håndfull milepæler på veien.

The Return Of The Raga Rockers (Intense, 1983)
Maskiner i Nirvana (Intense, 1985)
Varme Dager (Intense, 1986)
Forbudte Følelser (Sonet, 1988)
Blaff (Sonet, 1989)
Rock‘n’Roll Party (Sonet, 1990)
Raga Live (Sonet, 1990)
Sannhet på boks (Sonet, 1992) boks med de seks første LP-ene
The Beginning Of The Raga Rockers (Sonet, 1993)
Perler for Svin (Sonet, 1995)
Til Helvete Med Raga Rockers (Mega, 1997)
Raga Rockers (S2, 2000)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten