Reiersrud, Knut

Del artikkelen på:
                    |     Mer

''Blå korall'' (1991) var Knut Reiersruds først utgivelse, gjort i samarbeid med Iver Kleive, og spilt inn i Odense domkirke. Den inneholdt salmer og folketoner

Knut Reiersruds plater kommer ut på Kirkelig Kulturverksted. På ''Sweet Showers Of Rain'' (2001) medvirker Christian Wallumrød, Iver Kleive, Audun Erlien, Paolo Vinaccia, Anders Engen og Samsaya

Gitarist, f. 12.02.1961 i Oslo. Reiersrud startet som bluesgitarist, men har også arbeidet med andre musikkformer, som norsk folkemusikk og etnisk musikk fra andre kulturer, foruten at han har komponert musikk både for film og teater.

Han ble først kjent som gitarist i bandet Hartvik & The Heartbreakers, som utga en EP i 1980. Det store gjennombruddet kom med den norsk/svenske gruppen Four Roosters, som utga albumet Rooster Blues i 1983. I 1983 og 1984 var han med på samlealbumene Blues Meeting Chicago og In Scandinavia – Chicago Blues Meeting utgitt på Strawberry Records. En samling låter fra Rooster Blues og de to Chicago-albumene ble utgitt på det engelske selskapet Red Lightning i 1988. På slutten av 80-tallet var Reiersrud medlem av bandet Heavy Gentlemen, som aldri kom med noen plater, til tross for flere sterke opptredener.

Reiersrud har arbeidet mye sammen med andre artister. Han har opptrådt som duo sammen med Silje Nergaard og Kristin Berglund, med sistnevnte under navnet Two For The Blues. The Blues var navnet på en trio som opptrådte i festivalsammenheng, der han spilte sammen med Reidar Larsen og Hungry John, skjønt vel så kjent var trioen Tres Hombres med Jonas Fjeld og Lynni Treekrem. I 1999 kom albumet 4 G (Curling Legs) sammen med Frode Alnæs, Bjørn Klakegg og Knut Værnes, og i 2001 dannet han Buskerud sammen med gitaristen Vidar Busk.

Han har også jobbet med musikk sammen med innvandrere bosatt i Norge, bl.a. Javid Asari Rad og Abdullah Ramman. Reiersrud er i tillegg aktiv som komponist, og har laget musikk til filmene For harde livet (1989), Byttinger (1991), Bikinisesongen (1994), Store gutter gråter ikke (1995) og Å leve blant løver (1998). Han har også laget teatermusikk, bl.a. til Jonas Fjelds Klar, en, to, kjør (1989), Fassbinders Angst (2000) og Jon Fosses Vakkert (2002).

Reiersrud er også komponist og arrangør på Erik Hillestads prosjekt Lullabies From The Axis Of Evil. Hillestad besøkte land som falt inn under president Bushs definisjon «Ondskapens akse» og deres allierte, og tok opp kvinner som sang vuggesanger. Materialet er gitt musikalsk etterbehandling av Reiersrud, og diverse kvinnelige artister fra vesten synger engelske versjoner av vuggesangene, bl.a. deltar Kari Bremnes, Katia Cardenal, Eva Dahlgren, Annisette og Nina Hagen. Utgivelsen har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Reiersrud er en mye benyttet studiomusiker, og har spilt på et utall plater innenfor et utall stilarter på et utall strengeinstrumenter. Av artistene kan nevnes bl.a. Deepika (1992) og Jonas Fjeld (1993). I 1994 samarbeidet han med Annbjørg Lien og Lynni Treekrem på låten «Du skal få ein dag i morra» til Alf Prøysen-hyllesten Med blanke ark, og ti år senere kom albumet Himalaya Blues, der han spilte sammen med den nepalske gruppen Vajra og Hans Fredrik Jacobsen.

I 2004 dannet han et eget band, bestående av David Wallumrød på keyboards, Bjørn Holm på bass og Rune Arnesen på trommer, mens han på albumet Pretty Ugly, som kom i 2004, spilte alle instrumentene selv.

Reiersrud har hatt flere bluesprogrammer i NRK, både sammen med Harald Are Lund (Blå minutter) og Knut Borge (Bluesasylet), og han har arbeidet sammen med Leiv Solberg i folkemusikkprogrammet Halvbror til reven.

Blå Korall (Kirkelig Kulturverksted, 1991) m/Iver Kleive
Tramp (Kirkelig Kulturverksted, 1993)
Klapp (Kirkelig Kulturverksted, 1995)
Himmelskip (Kirkelig Kulturverksted, 1996) m/Iver Kleive
Soul Of A Man (Kirkelig Kulturverksted, 1998)
Sub (Kirkelig Kulturverksted, 1999)
Den signede dag (Kirkelig Kulturverksted, 2000) m/ Iver Kleive og Poul Dissing
Sweet Showers Of Rain (Kirkelig Kulturverksted, 2001)
Himalaya Blues (Grappa, 2004) m/Varja og Hans Fredrik Jacobsen
Lullabies From The Axis Of Evil (Kirkelig Kulturverksted, 2004)
Pretty Ugly (Kirkelig Kulturverksted, 2004)
Nåde over nåde (Kirkelig Kulturverksted, 2006)
Voodoo Without Killing Chicken (Kirkelig Kulturverksted, 2008)
Gitar (Jazzland Recordings, 2009)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten