Ringen, Tone

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Platen ''Møte'' med Tone Ringen kom ut i 1974, og inneholdt hovedsakelig Ringens egne melodier til tekster av Aslaug Vaa, Tor Jonsson, Einar Skjæraasen og Inger Hagerup

Sanger, skuespiller, komponist og forfatter, f. 26.01.1946 i Nedre Eiker. Hun debuterte i 1966 som Tuptim i The King And I på Det Norske Teatret, tre år før hun ble uteksaminert fra Teaterhøgskolens operaklasse i 1969. I 1970 spilte hun Valencienne i Den glade enke på Den Nationale Scene, og samme år ble hun ansatt ved Det Norske Teatret, der hun først var Antonia i Mannen frå La Mancha. Til hennes mange musikalroller hører Leiaren i Zorba (1971), Milja og Olina i Ungen (1981), Maria i West Side Story (1982) og Jenny i Trost i Taklampa (1982). Hun hadde en hovedrolle i intimmusikalen Kviskring i vind (1976).

Tone Ringen har hele tiden vært en sentral figur i teatrets kabaretoppsetninger, som Jacques Brel er her i kveld og bur bra i Paris (1975, 148 forestillinger), Prøysenprogrammet Når groværet kjem (1980), Theodorakisforestillingen Snart gryr ein morgon! (1982) og en forestilling bygget på Gilbert Becauds viser. Særlig har hun hatt suksess med sine egne intimkabareter, som So vandra dei til møte (1973), Spurde dei meg (med Bjørn Skagestad, 1975) og Songen frå berget (1979) og flere andre, også mange lørdagskabareter, bl.a. med Berlinerviser og med egne tonesettinger av Tove Ditlevsens lyrikk. På 90-tallet har hun sunget Arne Nordheims musikk til forestillingene Antigone og Draumkvedet, der hun var Jomfru Maria, og hun var den vettskremte skriveren Kristen Griffel i Egil Monn-Iversens musikalversjon av Holbergs Den Stundeslause. Etter tusenårsskiftet har hun ved siden av medvirkning i suksessen Musical Musikal, særlig gjort seg bemerket med egne lyrikkprogrammer.

Tone Ringen debuterte på plate i 1971 med to LP-plater samtidig, Vise og Fare Thee Well. De fikk stor oppmerksomhet, ledet til flere egne TV-programmer, og plasserte henne sentralt blant norske visekunstnere. På Kvilestein (1972) synger hun egne tonesettinger av Tor Jonsson, Herman Wildenvey og Einar Skjæraasen, ved siden av et bredt repertoar som strekker seg fra Joni Mitchell og Andrew Lloyd Webber til Hartvig Kiran og stev og folketoner. Hun fortsetter i samme spor på Møte (1974), der hun også har tonesatt Inger Hagerup og Aslaug Vaa. Hennes kanskje beste LP, Heks (1979), er basert på forestillingen Songen om berget, med bl.a. egne tekster og tonesettinger av Haldis Moren Vesaas og Tove Ditlevsen. Hun tonesatte Erik Byes «Vilborg og Olav-Kongen» som han synger på Gammel er min fjord (1984).

Hun har også skrevet musikkdramatikk til egen musikk, Skjønnheten og udyret (Oslo Nye Teaters Dukketeater 1988) og en fabel over norrøne skapelsesmyter, Eingong var ingenting, som var Hordaland Teaters åpningsforestilling i 1989. Ellers har hun utgitt visebøkene Ord blir tonar (1974) og Den bergtatte (1976), lyrikk og romaner. Både som opphavskvinne og utøver er hun særlig opptatt av forholdet mellom mann og kvinne, og av kvinners plass både i historien og i mytologi og eventyr.

Vise (Play Continental, 1971)
Fare Thee Well (Play Continental, 1971)
Kvilestein (Odeon, 1972)
Møte (EMI, 1974)
Jacques Brel er her i kveld og bur bra i Paris (Polydor, 1975) norsk originalcast, dobbel-LP
En visebukett (Philips, 1977) m/flere art.
Heks (Sonet, 1979)
Den Stundeslause (NorDisc, 1994) originalcast
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten