Samuelsen, Magnus

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Slagersangeren Magnus Samuelsen solgte totalt opp mot 500 000 plater. ''Vi går ombord'' (1965) var en samling udødelige sjømannssanger som først kom ut på tre EP-plater i 1956

Slager- og refrengsanger, 07.02.1905–07.12.1986, født i Stavanger. Samuelsen vokste opp i et musikalsk hjem i Stavanger, og begynte å opptre offentlig allerede som 14-åring på en av byens markedstilstelninger. 15 år gammel ble han medlem av sangkoret Herold, der faren var dirigent. I 1927 debuterte han i radio, og ved inngangen til 1930-tallet fikk han prøvesynge for plateselskapet HMV. Det ble starten på en lang grammofonkarriere som ga ham en posisjon som en av våre mest populære sangere. Han ble sjømannsvisenes tolker fremfor noen her i landet. Foruten sjømannsviser omfattet repertoaret hans også rallarviser, skillingsviser og datidens mest populære slagere. Samuelsen tok sangundervisning hos operasangeren Theodor Andresen, og var også innom operettefaget.

Samuelsen turnerte over hele landet og gjestet også revyscenen, bl.a. hos Victor Bernau på Chat Noir. På 1960-tallet var han gjest i en rekke underholdningsprogrammer på TV. Men det er først og fremst som grammofonartist Magnus Samuelsen vil bli husket, og etter eget utsagn solgte han over 500 000 plater i løpet av en 35 år lang aktiv grammofonkarriere. 30-tallet var nok karrierens høydepunkt, da han sammen med Aage Braarud var HMVs mest populære slagerartist i Norge. For HMV sang han i alt inn over 300 titler, og sammen med nevnte Braarud, Jens Book-Jenssen, Øivind Lunde, Steinar Jøraandstad og Einar Rose dominerte han platesalget av populærmusikk i Norge. Innspillingene ble gjort med kjente orkestre som Robert Levins orkester, Villy Johansens orkester, Humlens orkester, Lindy’s ensemble og Holts kvintett og trio. Tre plater med sjømannspotpurrier og rallarpotpurrier som kom på 30-tallet, solgte i rekordopplag. Samuelsen gjorde også en betydelig innsats for å ta vare på visetradisjonen innen sjømanns- og rallarmiljøene, ved å reise rundt og samle inn materiale innen disse genrene.

Annen verdenskrig la naturlig nok en demper på platekarrieren, men han kom tilbake etter krigen. I 1956 kom 12 av hans sjømannssanger ut på tre EP-plater, med bl.a. de tidligere suksessene «Vi seiler for velstand og lykke» og «Jeg kom i går fra langfart». I 1965 ble de samme 12 utgitt på LP-en Vi går ombord! (Triola). I 1979 kom LP-en Det var en gang (Triola), med 14 av hans originale 78-plateinnspillinger.

Vi går ombord! (Triola, 1965)
Den gamle rallar synger (Triola, 1966)
Viser på storluka (Triola, 1968)
Det var en gang (Triola, 1979)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten