Skorgan, Anita

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Anita Skorgans albumdebut het ''Til en venn'' (1975) og inneholdt visepop og ballader skrevet av Arne Hagen, Evert Taube og Arne Riis

I 1979 vant Anita Skorgan ''Melodi Grand Prix'' for andre gang med sangen «Oliver», som hun selv hadde skrevet sammen med Philip Kruse

Anita Skorgans ''Gull ''(2001) var en plate som handlet mye om smerte og levd liv

Sanger, pianist og komponist, f. 13.11.1958. De første sju årene av sitt liv bodde hun i Sverige. Da familien flyttet til Oslo, ble unge Anita Skorgan antatt i NRKs jentekor. Den talentfulle jenta spilte også piano og drev med friidrett på høyt nivå. Så tidlig som i 1966 debuterte Anita Skorgan som skuespiller med hovedrollen i en TV-musikal basert på H. C. Andersens eventyr Lille Idas blomster. Men det var først i 1972 at den unge artisten ble kjent for alvor, da hun vant en talentkonkurranse i TV-programmet Hylands Hörna med et klassisk klaverstykke. Albumdebuten Til en venn kom i 1975, og året etter kom den første av en lang rekke Melodi Grand Prix-deltagelser. I 1977 vant hun den norske finalen med melodien «Casanova», som ble liggende på VG-lista i mange uker. Anita Skorgans kjendisstatus nådde nye høyder da hun i 1984 giftet seg med musikerkollega Jahn Teigen. Sammen vant de den norske Melodi Grand Prix-finalen med duetten «Adieu» i 1982. Det påfølgende albumet, Cheek To Cheek, er det forløpige mest suksessfulle i Anita Skorgans karriere, med et salg på 120 000 eksemplarer. Låten «Friendly» ble en stor radiohit. Men i disse årene var norske medier vel så opptatt av det populære parets privatliv som av deres musikalske prestasjoner. Det hele toppet seg i 1987, da de spilte hovedrollene i den romantiske rockeversjonen av Puccinis La Boheme, samtidig som skilsmisserykter herjet i pressen. Operaforestillingen ble slaktet av de store avisene. Etter tre års ekteskap gikk paret fra hverandre i 1987, og Anita Skorgan fortsatte sin solokarriere. I 1986 hadde hun sluppet et album som omhandlet reinkarnasjon, astrologi og andre new age-temaer. Deretter fulgte en mer rocka periode. Popplaten Basic (1990) ble produsert av Steve Forward. Senere dukket hun opp som keyboardist og vokalist i rockegruppen Menmen. I 2001 kom albumet Gull, som handlet om smerte og levd liv. Her satte hun musikk til tekster av bl.a. Bjørg Vik, Kari Iveland, Ole Paus, Erik Bye og Lillebjørn Nilsen. Skorgan har flere ganger gitt uttrykk for at hun misliker kjendistilværelsen, og fra midten av 90-tallet har hennes medieopptredener oftest handlet om julesanger og kirkekonserter. Hun jobber som pianolærer, og opptrer sporadisk med Rita Eriksen og Marianne Antonsen i trioen Queen Bees. Sommeren 2004 varmet gruppen opp for de amerikanske superstjernene Toto.

Til en venn (RCA, 1975)
Du er nær meg (RCA, 1976)
Young Girl (Snowflake, 1977)
Anita Skorgan (Snowflake, 1978)
Let’s Move Together (Eurodisc, 1978) m/George Keller
Ingen vei tilbake (Snowflake, 1979)
Pastell (Snowflake, 1980)
Cheek To Cheek (Sonet, 1983) m/Jahn Teigen
Karma (Sonet, 1985)
White Magic (EMI, 1986)
Basic (EMI, 1990)
Julenatt (Warner Music/Pilgrim, 1994)
Gull (Kirkelig Kulturverksted, 2001)
2 1/2 (Beatservice, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten