Spantell, Dag

Del artikkelen på:
                    |     Mer

To singler fra Dag Spantell i 1969, samme år som han sang med Reidar Myhres orkester: «Et lite sted for to»/«Sommeren kommer igjen» og «Verden som var min»/«En lykke vi hadde en gang»

To singler fra Dag Spantell i 1969, samme år som han sang med Reidar Myhres orkester: «Et lite sted for to»/«Sommeren kommer igjen» og «Verden som var min»/«En lykke vi hadde en gang»

Dag Aage Spantell, vokalist, pianist og revyskuespiller fra Oslo, f. 24.03.1950. Spantell har jobbet med musikk hele sitt liv, enten som utøver, student eller arrangør. Hans karriere startet allerede i 1962, da han dannet bandet Beatboys sammen med en gjeng barndomskamerater. Dette bandet holdt sammen til 1965, da Spantell sluttet for å starte The Misfits. Etter to år med dem gikk turen til dansebandet Happie, hvor han ble værende i to år og gjorde sin platedebut.

I løpet av tiden med Happie ble han oppdaget av Reidar Myhre. Spantell studerte på denne tiden sang og klaver ved Musikkonservatoriet i Oslo, men tok seg likevel tid til å synge med Reidar Myhres orkester noen måneder i 1969. Den neste som headhuntet Spantell, var Kjell Karlsen. Spantell overtok rollen som vokalist i Kjell Karlsens orkester etter ►Odd Børre i 1970, og ble værende i orkesteret frem til 1973. I denne perioden rakk han å delta på flere plateinnspillinger. Turen gikk så videre til Torry Enghs, hvor han også gjorde innspillinger som ble gitt ut på plate.

Etter to år med Torry Enghs var tiden endelig inne for Dag Spantell til å fremstå som soloartist i 1975. Parallelt med dette ble han innlemmet som den fjerde profilen i Treff-serien, side om side med Inger Lise Rypdal, Stein Ingebrigtsen og Gro Anita Schønn. Spantell deltok på alle Treff-platene fra og med nummer ni. Han deltok også fire ganger i Melodi Grand Prix (1971, 1974, 1976 og 1977) og var gjest i så forskjellige TV-programmer som Landhandelen og Husker du?.

I 1980 laget Spantell en LP sammen med Asbjørn «Asa» Krotoft og Ottar «Big Hand» Johansen under gruppenavnet Strikk. Fra denne platen ble sangen «Sol» en stor favoritt. Samme år var han fortelleren på barneplaten Hvem kan trøste Knøttet?, der André Bjerke hadde oversatt et eventyr av Tove Jansson. Med unntak av to singler – «Verden er din! Trå til» i 1984 og «Pappa jag vill ha en italienare» innspilt sammen med Jahn Teigen og Lage Fosheim (se Monroes) og utgitt som Tre Små Griser i 1991 – ga ikke Dag Spantell ut nye plater de neste to tiårene. I denne perioden viet han det meste av sin tid til rollen som arrangør og bookingansvarlig for andre. I 2004 ble Spantells låt «Kjendisparty» brukt av Jaa9 & OnklP på CD-en Sjåre Brymæ, og dette førte til en fornyet interesse for hans musikk, og under Øyafestivalen entret han scenen sammen med hiphoperne.

Nye spor (Talent, 1975)
I dag – I går (Talent, 1976)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten