Thoresen, Børt-Erik

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Sammen med søsteren Åse Thoresen gjorde Børt-Erik Thoresen en rekke innspillinger, inkludert LP-en ''Viser ved peisen ''(1968). Den store slageren derfra var «Kjære du mi Randi»

Børt-Erik Thoresen debuterte på plate i 1954, og ga ut en rekke singler utover på 50- og 60-tallet. I 1963 kom «Enstonig ringer den lille klokke»

Sanger, komponist, tekstforfatter, musiker, skuespiller og kringkastingsmann, f. 05.05.1932 på Dombås, bror av Åse Thoresen. Med foreldre innflyttet fra Oslo, nynorsk som skolemål og dialekt i dagliglivet har han en allsidig språklig bakgrunn. Han ble tidlig opptatt av visesang, og behersket gitar og fiolin. Han debuterte på plate i 1954 som Erik Thoresen, med «Golåsvalsen», kombinert med hans egen «Ekko fra Dombås». Han var aktiv i ungdomslagsarbeid, bl.a. som formann i Gudbrandsdalslaget i Oslo i 1958–59, samtidig som han gjorde de første av mange innspillinger på Triola, som «Jeg vil vite hvem jeg er», en duett med Ingrid Gulowna, og soloplatene «Piken i dalen»/«Hver en kveld sol går ned bakom fjellet» og «Jeg hører barndomshjemmets klokker klinger»/«Skriv hjem til mor». Innspillingene hans for Triola i 1959–65 ligger i grenselandet mellom slager, visesang og gammeldans, og har ofte selvskrevne tekster og/eller melodier eller bearbeidinger han har gjort av folkelig materiale. Til de mest kjente hører «Seterjentens sommerkveld» og «Dovregubbens hambo» (1960), «Min gitar» (1963) og de uventet pompøse «Enstonig ringer den lille klokken» og «Sommersol til siste stund» (1963). Hans første solo-LP var Hei huskom i hei (1966), og i 1968 ga han ut en single på Columbia, «Dovregubbens hambo»/«Villmarkens melodi».

Børt-Erik Thoresen gjorde sine første innspillinger med søsteren Åse allerede i 1959, «Hver gang jeg ser deg»/«Min barndoms sang», og sang med henne på «Eva og Roy» fra Alf Prøysen/Finn Ludts Trost i Taklampa, koblet med «Dobbelt bokholderi» fra den samme musikalen, med Egil Monn-Iversens orkester (1963). I 1964–68 var han aktiv som skuespiller, hovedsakelig på Rogaland Teater, men også på Det Norske Teatret. Naturlig nok var han ofte med i musikaler og operetter som Sommer i Tyrol (som Ziedler), Den glade enke, Kiss Me Kate og Ole Brumm ved siden av rollen som Hjalmar i Trost i Taklampa og i eventyrturneen Jeg fant, jeg fant.

Det store gjennombruddet kom med Viser ved peisen (1968) og Folkelige viser (1969), der han og Åse Thoresen sang norske folkeviser. Fra den første ble «Kjære du mi Randi» den reneste landeplagen. I likhet med Alf Cranners og Birgitte Grimstads tidlige plater, var disse viktige i markeringen av norsk visetradisjon i en periode da alle viser skulle synges på svensk eller engelsk. Alf Blyverkets tradisjonsrike arrangementer har et tidløst preg som gjør at de to platene har tålt tidens tann forbløffende godt.

I 1968 ble Børt-Erik Thoresen ansatt i Underholdningsavdelingen i NRK, og oppnådde stor popularitet med enkeltprogrammer og serier bygget rundt folkemusikk og gammeldans, særlig serien Gåmåldans med nogo attåt, som gikk over flere sesonger. Fra slutten av 80-tallet til 1992 var han ved Opplandsradioen på Lillehammer, dit han hadde flyttet sammen med sin kone (fra 1976), operasangeren Aase Nordmo Løvberg. I perioden ga han også ut to solide soloplater, Ekko fra Dombås (1974) og Hjembygdas melodi (1978), i tillegg til samleplaten Børt-Erik Thoresen med nogo attåt (1975). Han spilte også inn enkelte singler, hvorav «Drømmen om Elin» (1973) er mest kjent. Senere spilte han inn flere nostalgiske samlinger med Åse Wentzel og Gunnar «GP» Pedersen under fellestittelen Glade minner. Fra 1996 var han igjen aktiv med enkeltopptredener og turneer. Han har opptrådt flere ganger i TV, og ga ut samleplaten Børt-Erik Thoresen valser og viser seg.., med opptak fra hele karrieren i 1997.

Børt-Erik Thoresen representerte solid musikalitet i en periode da folkemusikalske elementer ikke sto høyt i kurs, og hans arbeid i NRK på 70- og 80-tallet har betydd enormt for kontinuiteten i norske folkemusikk- og gammeldansmiljøer. Han har utgitt noteheftet Ekko fra Dombås (ca. 1960) og viseboken Viser ved peisen (1978).

Hei huskom i hei (Nor-Disc, 1966)
Viser ved peisen (Triola, 1968) m/Åse Thoresen
Folkelige viser (Triola, 1969) m/Åse Thoresen
Ekko fra Dombås (Triola, 1974)
Børt-Erik Thoresen med nogo attåt (Flora, 1975) samleplate
Hjembygdas melodi (Triola, 1978)
En visebukett (Philips, 1977) m/flere art.
Glade minner 1 – 3 (Glad Musikk, 1984-1988) m/ Åse Wentzel og Gunnar «GP» Pedersen
Børt-Erik Thoresen valser og viser seg.. (GP, 1997) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten