Tusberg, Harald

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Sammen med Egil Monn–Iversen skrev Harald Tusberg det populære musikkspillet ''Bør Børson jr.,'' med Rolv Wesenlund i hovedrollen. Stykket gjorde stor suksess både på scene, film og plate i 1972

Librettist, sanger og kringkastingsmann, f. 06.04.1935 i Bergen. Sammen med Sven-Erik Libæk og Kaare Terland ble han lansert i en folkesangertrio i den amerikanske filmen Windjammer (1957), der de også kan høres på soundtracket og på en norsk EP. Som The Windjammers utga de flere singler, og en EP fra filmen Et øye på hver finger (1961), der Tim Gaunt erstatter Terland. Filmen Windjammer var et eksperiment med vidfilm vist fra flere maskiner samtidig, og mer en spektakulær dokumentarfilm fra Christian Radich enn egentlig en spillefilm.

Som programsekretær i NRK Fjernsynet fra 1962 var han en av bakmennene bak tidlige suksesser som Kunden har alltid rett og Smil til det skjulte kamera. I en tiårsperiode fra 1979 var han sjef for fjernsynets underholdningsavdeling, der han satset stort på musikaler.

Tusberg har vært tidvis aktiv som tekstforfatter siden Windjammer-dagene. Viktigst er imidlertid innsatsen som librettist i samarbeid med Egil Monn-Iversen i musikalene Bør Børson jr. etter Johan Falkbergets roman (Det norske Teatret i 1972, filmatisert i 1974) og Ungen, etter Oskar Braatens skuespill (Det norske Teatret 1973, filmatisert i 1974). Sammen skrev de også Tørres Snørtevold, etter Alexander Kiellands roman Jakob. Den ble uroppført på Rogaland Teater, og senere gjentatt på Oslo Nye Teater. Musikken fra denne er ikke utgitt på plate, men Mari Maurstad synger «De' så var» på Viser for gærne jinter (1990), som inneholder sju av Tusberg tekster. I 1994 presenterte Monn-Iversen og Tusberg en sterkt Sondheim-inspirert musikalversjon av Den Stundeslause, etter Ludvig Holbergs komedie. Han har også gjendiktet Lionel Barts Oliver for Chateau Neuf (1992, også plate) og Rodgers & Hammersteins The Sound Of Music for Bryggeteatret (1993).

I 1995 redigerte han en CD med Det beste fra Musikkspill i Norge, der han er representert med åtte tekster. Han har også utgitt romaner og kriminalhistorier og TV sett fra den andre siden (1979). Etter et slagtilfelle i 1997 måtte han trekke seg tilbake fra all virksomhet.

Windjammer (Columbia (USA, ) , 1957) originalt soundtrack
Bør Børson jr. (Polydor, 1972) originalcast
Ungen (Polydor, 1973) originalcast
Kirsti Sparboe: Serenade (Polydor, 1977)
Spøk og alvor i badekaret (CBS, 1984)
Mari Maurstad og Kari Stokke: Viser for gærne jinter (Benoni, 1990)
Oliver (NorDisc, 1992) norsk originalcast
Den Stundeslause (NorDisc, 1992) originalcast,
Det beste fra Musikkspill i Norge (Karusell, 1995) coll.
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten