Zoo

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Zoo ble dannet i Stokmarknes allerede i 1966, men deres første single kom først i 1974 på det lille selskapet Experience Records i Mosjøen, og het «Ormen Lange»

Zoos glansperiode var på begynnelsen av 80-tallet

Poprockband fra Stokmarknes, dannet i 1966. Reorganisert i 1977, oppløst i 1983, gjenforent i 2000 for nye turneer. Zoo hadde to ganske forskjellige karrierer; den første perioden satset gruppen på engelskspråklig rhythm & blues, mens i den andre og langt mer kjente perioden var menyen fengende poprock med norske tekster. Gruppen var blant landets mest populære og ledende popnavn tidlig på 80-tallet.

Røttene til Zoo finnes i shadowsbandet The Strangers, som ble startet i Stokmarknes i 1962. Dette bandet eksisterte frem til 1966, da en ny besetning valgte å skifte musikkstil og navn. Royer Larsen (bass) og Tobben Pedersen (rytmegitar) var igjen fra det opprinnelige Strangers. De øvrige medlemmene i det første Zoo var Gøsta Lind (trommer), Einar Jakobsen (vokal) og William Hakkvåg (sologitar). Bandet satset på rhythm & blues og vant en talentkonkurranse i Sverige hvor premien var platekontrakt. Pengemangel gjorde imidlertid at Zoo måtte forlate Sverige og dermed ikke kunne benytte seg av premien.

Zoo skiftet navn til Focus i 1970, men et par år senere måtte de skifte tilbake igjen da det nederlandske bandet Focus dukket opp. En kontrakt med det lokale selskapet Experience Records avstedkom bandets platedebut i 1974; singlen «Ormen Lange». Nå var også to av de mest fremtredende medlemmene kommet med; Sverri Dahl (vokal, keyboards) og Rudi Høynes (trommer). Hakkvåg hadde et sidesprang med Prudence før han sluttet for godt, og hans etterfølger Arne Størmer (gitar) dukket senere opp i Nøkken. Ved inngangen til 1977 var Zoo redusert til en kvartett med Dahl, Høynes, Larsen og nykommer Trond Nyrud (fløyte, saksofon). Bandet sto nå på bar bakke.

Ketil Stokkan (vokal, gitar) kom til Stokmarknes fra Harstad i 1977 med platekontrakt i lommen og en haug med egenkomponerte låter på engelsk. Han kontaktet Zoo, og ble bandets drivkraft gjennom seks år og like mange LP-er. Til å begynne med ble den harde rocken og de engelske tekstene beholdt, men fra og med den tredje LP-en satset Zoo på mer stueren pop med norske tekster. Stokkan komponerte så godt som alt materialet på de tre første albumene, mens Sverri Dahl begynte å markere seg som komponist fra og med Z på maken.

Captured In Zoo ble innspilt i november 1977 med Bjørn Henriksen som produsent. Musikken hadde sterke referanser til amerikansk boogie, rock og funk, og platen ble en såpass stor suksess i Troms og Nordland at Zoo fikk slippe til på TV. Oppfølgeren Guilty (1978), innspilt i København med produsent George Keller, ble enda bedre mottatt, med det til følge at Zoo fikk kontrakt med Snowflake Records (som på denne tiden hadde mange av landets ledende artister i stallen sin).

Det landsomfattende gjennombruddet kom i 1980 med Noregs heitaste. Bandet hadde nå funnet den musikalske formelen som de valgte å satse på, som de ble kjent for, og som de fikk stor suksess med – dansbart, funky og fengende, og med tekster som reflekterte de hverdagslige tankene til omstreifende musikere. Salget av platen passerte til slutt 50 000 eksemplarer. Zoo fulgte opp suksessen med Z på maken (1980) – også den over 50 000 solgte – som bl.a. inneholdt «Evig ung». Larsen hadde nå overlatt plassen som bassist til Erling Andersen.

Toppen ble nådd med Gaya i 1981 (60 000 solgte), hvor «Vent, ikkje legg på» var inkludert, og hvor Stokkan presenterte nidvisen «Grand Prix», noe som i ettertid må anses for å være ironisk, all den tid Stokkan vant den utskjelte konkurransen to ganger. Albumets tittel var for øvrig lydskrift av et måkeskrik fra Lofoten. Våren 1982 sluttet Rudi Høynes. Trommestolen ble overtatt av Geir Nordheim fra Harstad. Han rakk å være med på LP-en Shagalai (1982), som ble gruppens fjerde gullplate (50 000 solgte) på rad. Shagalai er for øvrig et nordnorsk uttrykk for «fullt kjør».

Zoo ble oppløst på tampen av 1983. Stokkan startet en solokarriere, mens Larsen, Høynes og Dahl dukket opp i Banana Airlines. Ti år etter oppløsningen kom samleplaten Zoobra Hits (1994), men først i 2000 lot bandet seg lokke til en fullverdig gjenforening. Besetningen var den samme som i storhetstiden 1980–82: Stokkan, Dahl, Høynes, Nyrud og Andersen. En vellykket turné ble ledsaget av en ny samleplate, og bandet har siden fortsatt å holde konserter.

Captured In Zoo (Apollo, 1978)
Guilty (Apollo, 1978)
Noregs heitaste (Snowflake, 1980)
Z på maken (Snowflake, 1980)
Gaya (Snowflake, 1981)
Shagalai (Snowflake, 1982)
Zoobra Hits (Norsk Musikkdistribusjon, 1994) samleplate
Evig ung (Satellitt/Tylden & Co., 2000) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten