Andersen, Maj Britt

Del artikkelen på:
                    |     Mer

«Jeg ringer deg i kveld» var skrevet av Kristian Lindeman og kom på femteplass i den norske ''Melodi Grand Prix''-finalen i 1979

Med prosjektet og platen ''Folk er rare'' (1986) kom Maj Britt Andersen med barnemusikk som også voksne kunne like

Vokalist og revyartist fra Toten, f. 15.11.1956. Maj Britt Andersen har sammen med sine faste medaktører Geir Holmsen og Trond Brænne bidratt til å heve standarden på norske barneplater. Deres oppskrift er nærhet, munterhet, bruk av dialekt, gode musikere og en musikalsk innpakning som er både nynnbar og oppfinnsom.

Maj Britt Andersen vokste opp i et hjem fylt av musikk, og startet sin karriere som seksåring i sangkoret Unge røster. 14 år gammel ble hun medlem av dansebandet Bruno. Med noen små avbrudd var hun med i bandet i ti år. Et av disse avbruddene var en periode med et annet danseband, Howards, som hun platedebuterte med i 1974 på LP-en La oss leve livet her. Den første soloplaten, Et lite under, var produsert av Leif Hemmingsen, og var til forveksling lik de utgivelsene som storesøster ►Inger Lise Rypdal laget på samme tid. Oppfølgeren Det svinger i meg, produsert av Johnny Sareussen, viste en litt røffere utgave av Maj Britt Andersen. På denne platen fikk hun backing av bl.a. New Jordal Swingers og Bruno.

I 1984 flyttet Maj Britt Andersen til Oslo for å bli barnepleier. Samtidig ble hun tilbudt en plass i storbandet Chipahua, og med dem laget hun albumet The Soul Survivors. I bandet traff hun bassist Geir Holmsen og gjennom jobben ble hun kjent med skuespiller Trond Brænne. Dette trekløveret innledet et langt og vellykket samarbeid i 1985 med barneplaten Har du hørt det? hvor også Freddy Dahl deltok. Maj Britt Andersen sang på Toten-dialekt og hadde rollen som Mabben Max, Dahl var Fred Avsted, mens Brænne var Putte Poet. Platen ble nominert til Spellemannprisen, og ved utdelingen ble den ved en feiltagelse utropt til vinner i klassen for barneplater: Den som skulle dele ut prisen klarte å lese opp feil navn! Året etter ble alt godt igjen da Folk er rare både fikk Spellemannprisen og oppnådde stort salg.

I 1987 var det klart for en samling med nyskrevne julesanger, Tida går så altfor fort, og først etter ytterligere to barneplater gjorde Andersen alvor av en gammel drøm om å synge «nye» viser av ►Alf Prøysen. Kjærtegn (1992) inneholdt tekster av Prøysen tonesatt av Holmsen, og blant sangene var «Mitt hjerte er ditt» som må regnes blant hennes viktigste innspillinger. Holmsen tonesatte dikt av Ove Røsbak på Vinterkropp i 1997, hvor hans rolle som bassist var mer fremtredende enn tidligere.

Chevina var en ny plate for barn, denne gang med atskillig større medvirkning fra Trond Brænne. Han hadde skrevet en fortelling om ei dukke laget i Colombia som gjennom en serie av tilfeldigheter havner i Norge, for deretter å bli tatt med igjen til Colombia hvor dens rettmessige eier får den tilbake. Brænne bandt de 18 visene sammen med høytlesning av historien. I tillegg til sine egne utgivelser, har Maj Britt Andersen deltatt på plater med Blekkulf og Maurits, og samlingene Våre beste barnesanger 3 og Barnas beste julesanger. Hun har også vært med i en rekke teater- og revyforestillinger.

Et lite under (Nett Records, 1975)
Det svinger i meg (CBS, 1978)
Har du hørt det? (CBS, 1985)
Folk er rare! (Barneselskapet, 1986)
Tida går så altfor fort (Barneselskapet, 1987)
Folk er rare! 2! (Slagerfabrikken, 1988)
Tamme erter & villbringebær (Norsk Plateproduksjon, 1990)
Kjærtegn (Norsk Plateproduksjon, 1992)
Rippel Rappel (Grappa, 1994)
Maj Britts 40 rareste (Grappa, 1996) dobbel samleplate
Vinterkropp (Grappa, 1997)
Chevina (Barneselskapet, 1998)
Dørstokken heme (Grappa, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten