Prøysen, Elin

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Elin Julie Prøysen, f. 26.03.1949 i Nittedal, visesanger. Hun er datter av Alf Prøysen, som hun platedebuterte med på «I bakvendtland»/«Det er gemt å bo på landet» (1959), men hun er ikke identisk med Lille Elin på platen med Trafikkviser. Etter en del opptredener i NRK og konserter fra 1970, kom LP-platen Pikeønsker fra en veranda (1973), med Prøysen-materiale og skillingsviser. Hun hadde arvet interessen for de folkelige visene fra faren, studerte folkeminnevitenskap ved Universitetet i Oslo, og ga ut boken Folkelige viser (1973 ) og en plate med viser knyttet til utvandringen til USA, Emigrantviser (1976), fulgt av tre TV-programmer med Stein Ove Berg samme år.

Fra 1977 samarbeidet hun med ektefellen Egil Johansson, med bakgrunn i revymiljøet på Ås Landbrukshøgskole. Sammen turnerte de ofte for Rikskonsertene og laget TV-programmer, og en radioserie på seks programmer med Anne-Cath. Vestly rundt 1980. De ga ut LP-platen Prøysen for to (1977) og to plater med Johanssons egne viser, Med et smil (1978) og Nå swinger vi (1981), og de deltok på AOF-plater. I tillegg til viseboken Med et smil (1979), har Johansson skrevet to ungdomsromaner, Naturens hevn (1980) og Fjellets hemmelighet (1981).

Elin Prøysen ga ut minneboken Pappa Alf (1989), og skrev den 80 sider store innleggsboken til CD-boksen Alf Prøysen på grammofon (1993). Hun sluttet med tiden å synge offentlig, men har tidvis vært å se i forbindelse med Prøysen-arrangementer, og er den som i hovedsak forvalter farens materiale.

Pikeønsker fra en veranda (Odeon, 1973)
Emigrantviser (EMI, 1976)
Prøysen for to (EMI, 1977) m/Egil Johansson
Med et smil (EMI, 1978) m/Egil Johansson
Nå swinger vi (EELP, 1981) m/Egil Johansson
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten