Kommentar til artikkelen:


Prøysen, Alf


Navn:*

 
E-post (ikke synlig):*

 
Nettsted:

 
Overskrift:*
 
Kommentaren:*

Enhver står personlig ansvarlig for sine innlegg. Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten løpende. Redaksjonen forbeholder seg retten til å korrekturlese og redigere tekstene, samt å fjerne innlegg vi finner meningsløse og usaklige eller av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen.

HTML-kode i kommentarene godtas ikke. Maks. lengde er 2000 tegn. Lengre artikler kan sendes ballade@mic.no


Kommentaren du svarer på:
 
Bkåklokkevikua
Skrevet 07/09/2008 04:59:32 PM av Per Ole

Det er vanskelig å nøyakig tidfeste når denne ble skrevet, men det må ha vært i 1962 eller 1963. Historien rundt den er imidlertid interessant. Finn Ludt skrev alltid musikk til en ferdig tekst, ikke omvendt. Under arbeidet med Trost i taklampa syntes han det hadde passet med en stemningsvise, så han satte seg ned og skrev melodien, som han presenterte for Alf Prøysen. I følge Ludt var dette den eneste visemelodien han noengang skrev uten å ha en tekst foran seg. Da kunne han skrive uten å måtte forholde seg til tekstens muligheter og begrensinger. Så er det da også den av alle melodiene hans som ligger nærmest den amerikanske evergreentradisjonen. Kanskje ikke så rart, siden Cole Porter - ved siden av Hans Eissler og Kurt Weil - var et av hans store musikalske forbilder.


Et lite malapropos til slutt: Finn Ludt var veldig lite begeistret for Stanley Jacobsens Skigardsvise. Han syntes den var lettvint, Jacobsen tok seg musikalske friheter og endret melodien på slutten av verset uten å spørre Ludt selv. Dessuten var tekstens innhold og stemning diametralt motsatt av originalen, Brakkevise fra Pendlerne. Men Finn Ludt var ikke en mann av store ord, og han likte ikke oppmerksomhet rundt seg selv, så han gjorde aldri noe med det.


 
Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten