Treekrem, Lynni

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Singlen «Te sola rinn» (1991) er hentet fra Lynni Treekrems solodebut ''Ut i vind'' (1991), som også inneholdt radioslagerne «Mexico» og «Flo i hjertet»

Etter hvert skrev Lynni Treekrem sangene sine selv, og på ''Storm'' (1997) fikk hun også hjelp av Anne Søyseth og Kåre Sandvik

I 2004 laget Lynni Treekrem ­duett­platen ''Sweethearts'' med Geir Sundstøl

Helen Lynn Treekrem, vokalist og låtskriver, f. 26.12.1958 i Seattle, oppvokst i Kristiansund. Lynni Treekrem begynte å synge med det lokale dansebandet Asterix som 12-åring. Flere av tenårenes sommerferier tilbrakte hun som gatesanger i Oslo, og snart kom hun med i countryrockgruppen Jan Dahlen & The Shotgun Riders, som ble dannet i 1981. Deretter slo hun seg sammen med den bergenske musikeren og produsenten Hans Petter Gundersen. Den kortlivede duoen kalte seg Hot Project, og de slapp platen Made To Roam (1984), som inneholdt elementer fra både pop, jazz, funk og country. Mange nordmenn ble oppmerksom på vokaltalentet med det sydlandske utseendet da hun sang duetten «Engler i sneen» med Jonas Fjeld på hans plate Svært nok for meg i 1990. Lynni Treekrem har selv fortalt at det var det suksessfulle samarbeidet med Fjeld som fikk henne til endelig å satse på en solokarriere. Debuten Ut i vind (1991) ble produsert av Jon Balke, og låtene var skrevet av blant andre Paul Brady, Frode Alnæs, Jonas Fjeld og Don Williams. Tekstene skrev Lynni Treekrem selv. Med sin karakteristiske stemme og fargerike personlighet traff hun et stort publikum rett i hjertet. Låtene «Vi e på vei», «Flo i hjertet», «Ka farsken» og ikke minst, «Mexico», gjorde det alle godt på norske radiostasjoner.

Oppfølgeren Tusenfryd (1994), som også var produsert av Jon Balke, ble innspilt dels i Los Angeles og dels i Oslo. Treekrem brukte det meksikanske mariachi-orkesteret Mariachi Los Camperos de Nati Cano som backingband, og hun fikk dem med seg på opptredener i Norge. De norske musikerne på platen var ikke dårligere: Annbjørg Lien, Knut Reiersrud, Geir Sundstøl, Per Hillestad, mfl. Blant låtskriverne denne gang var Jonas Fjeld, Erik Moll, Sandy Denny (Fairport Convention), Paul Brady og Åge Aleksandersen. Både anmelderne og det platekjøpende publikum satte pris på det fandenivoldske møtet mellom Nordmøre og Mexico. Like godt gikk det ikke med tredjeplaten, Storm (1997). For første gang brukte Lynni egne komposisjoner. Hun har selv fortalt at hun gikk igjennom en tung periode i livet, og musikken derfor ble mørkere og dystrere enn tidligere. Platen ble ikke så godt mottatt av kritikerne, og hun tok seg en lengre pause etter utgivelsen.

Lynni Treekrem er en mye brukt samarbeidspartner, og hun har bl.a. sunget med Jonas Fjeld og Knut Reiersrud i den akustiske gruppen Tres Amigos. Hun fikk gode kritikker og en Spellemannpris da hun tolket Haugtussa (1995) sammen med Ketil Bjørnstad. I 1999 startet hun et samarbeid med Steinar Albrigtsen og Henning Kvitnes. De ga ut platen Falne engler, som inneholder norske oversettelser av Kris Kristoffersens låter. Hun har deltatt i en rekke andre musikalske prosjekter, bl.a. sammen med barndomskameraten Frode Alnæs. I 2003 oppsummerte hun karrieren med samleplaten I manesjen 1990–2003. Den inneholdt også den nye låten «Shangrila», med tekst av Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys. I 2004 ble Lynnis kjente strofe «No vil æ færra til Mexico» et gjennomgangstema i det suksessfulle humorprogrammet Team Antonsen på NRK. Lynni tok oppmerksomheten som et kompliment, og deltok selv i seriens siste program. Hennes utgivelse i 2004, Sweethearts, er et samarbeidsprosjekt med gitaristen Geir Sundstøl. Sundstøl er ellers en av landets flittigst brukte gitarister og kan høres på en anseelig mengde innspillinger.

Made To Roam (EMI, 1984) Hot Project m/HP Gundersen
Ut i vind (Sony Music, 1991)
Tusenfryd (Sony Music, 1994)
Haugtussa (Kirkelig kulturverksted, 1995) m/Ketil Bjørnstad
Storm (Sony Music, 1997)
I manesjen 1990–2003 (Sony Music, 2003) samleplate
Sweethearts (MBN, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten